Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dabrovi se vratili u rijeku Semešnicu nakon 150 godina

smesnica donji vakuf3

Semešnica je jedna od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu. Toliko je čista da su je zavoljeli i dabrovi koji su se ponovno u nju nastanili nakon 150 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored ove rijeke, četiri kilometra od Donjeg Vakufa Naima Vrebac izgradila je pravi mali raj za turiste. Uz moćne rastoke Semešnice sagradila je ribnjak, bungalove, bosanske kuće, klupe, hladnjake i mnoštvo drugih sadržaja koji mame turiste kako iz zemlje tako i inozemstva. Gradnja se i dalje nastavlja.

smesnica donji vakuf8 smesnica donji vakuf4

“Zadovoljni smo dosadašnjom posjetom turista koji dolaze prije svega iz BiH, ali i susjedne Hrvatske, arapskih zemalja, Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije. Turisti iz Arapskog svijeta očarani su slapovima Semešnice. Ovdje je bila prašuma. Sve smo očistili i počeli graditi eko selo prije tri godine u kojem se može dobiti domaća hrana i bosanski specijaliteti. Imamo i ponija, magarca, patke pa čak i labudove”, rekla je Vrebac za AA.

smesnica donji vakuf5 smesnica donji vakuf1

Ona se žali na put do eko sela. Kazala je da bi gostiju bilo više da je put bolji.

“I ovako je dobro. Najgore je sjediti skrštenih ruku i čekati. Moj suprug i ja to nismo mogli sebi dopustiti. Vidite da se gradnja nastavlja i kada sve bude završeno ovo će biti pravi mali raj za turiste”, rekla je vrijedna domaćica eko sela.

Za susjednim stolom uz slapove Semešnice mladić ispija domaću bosansku kavu.

smesnica donji vakuf2

 

smesnica donji vakuf7

“Išao sam na čeku da gledam dabrove. Međutim, izgleda da sam došao u nevrijeme. Vidio sam samo njihove nastambe i oborena stabla koja oni svojim zubima sijeku. Vjerujem da ću narednog puta imati više sreće. Što se tiče ovoga eko sela prijatno sam iznenađen sadržajima koje nudi turistima. Posebno me impresioniralo što su ljudi napuštenu šikaru pretvorili u ovako lijep ambijent”, rekao je Dario Matić iz Viteza.