Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: PES će podržati ujedinjenje ljevice u BiH

magazinovic

Delegacija SDP BiH koju čine predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović i član Predsjedništva Damir Mašić učestvuje u radu konferencije Partije Evropskih Socijalista (PES) čiji je domaćin Demokratska stranka, a koja se pod nazivom “Izazovi socijaldemokratije na Zapadnom Balkanu” održava u Beogradu.

Ovim skupom sa veoma respektabilnim učesnicima iz političkog života zemalja naše regije i država EU, predstavnicima nevladinog sektora i akademske zajednice, uz učešće rukovodstva PES-a i evropskih parlamentaraca, realizuje se najava evropskih socijaldemokrata za pojačanim aktivnostima i interesom za regiju Zapadnog Balkana.

Predsjednik Glavnog odbora SDP Saša Magazinović bio je jedan od govornika na panel-diskusiji na temu: “Progresivni put ka regionalnoj saradnji i EU integracijama”. Tom prilikom, on je posebno naglasio da se dobrosusjedski odnosi ne dokazuju samo lijepim riječima kojih ne fali, nego i konkretnim djelima koja često izostaju podsjetivši na nedavni hrvatski pokušaj blokade izvoza mliječnih proizvoda iz BiH. Naglasivši da države regije na mnogo načina zavise jedne od drugih, pozvao je stranke ljevice iz regije na intenziviranje saradnje sa ciljem prosperiteta regije u cjelini, ali i svake od zemalja pojedinačno.

Na marginama konferencije Mašić i Magazinović su održali niz bilateralnih susreta. Između ostaloga, na sastanku da predsjednikom PES-a Sergei Stanishevom bilo je razgovora o procesu ujedinjenja ljevice u Bosni i Hercegovini. Stanishev je izrazio podršku procesu koji vodi SDP zajedno sa drugim strankama, te istakao namjeru PES-a da u narednom periodu aktivnije bude uključen u ove aktivnosti i pruži podršku.