srbijanski ministar

Dačić: Ko može zabraniti da RS proglasi nezavisnost?

dacic (1)

“Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo RS na nezavisnost”, rekao je Dačić

Srbijanski ministar vanjskih poslova  Ivica Dačić izjavio je sinoć da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

“Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo RS na nezavisnost”, rekao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je kazao da je Kosovo “bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija jasno rekla da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine”.

“Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost”, upitao je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem “napravilo grešku” jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije povezalo s nezavisnošću RS.

“Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Jedino što bi moglo da zabrine medjunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti Kosova) sa RS”, naveo je Dačić.