Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić o referendumu RS-u: Srbija se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH

BiH

dacic

Povodom referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske koji su zvaničnici ovog bh. entiteta najavili za 25. septembar, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se Srbija neće miješati u unutrašnje prilike u RS-u i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency.

„Srbija neće da se miješa i da svojim učešćem ispadne kao da se miješa u unutrašnje prilike u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, ali sigurno da je naš interes stabilnost uopšte, i u RS-u i u BiH“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je podsjetio da je skoro cela Vlada Srbije pre dva dana bila na obilježavanju godišnjice formiranja koncentracionog logora Jasenovac te da je tom prilikom predsjednik Vlade Aleksandar Vučić imao susret sa najvišim funkcionerima RS-a, a bio je prisutan i Mladen Ivanić, kao član Predsjedništva BiH iz RS-a.

„Na tim sastancima nije bilo riječi o tome“, kazao je Dačić.

Navodeći da su i u Srbiji pojedini političari izjavili „da je Srbija trebalo da se založi za otkazivanje referenduma u Republici Srpskoj“, Dačić je rekao da Srbija sigurno neće postupati onako kako neki misle da treba.

„Zanimljivo je kako političari u Srbiji uvijek kažu nešto kada su Srbi u pitanju, a nečuh ih da kažu nešto povodom hrvatskog nacionalizma, o tome što je zabranjeno zvaničnicima Srbije da dođu u Srebrenicu“, dodao je Dačić.