novinarka AlJazeere Balkans

Dalija Konaković objavila zastrašujuće prijetnje, uvrede i kletve koje dobija

dalija konakovic instagram

Među onima koji su ovakve uvrede ostavljali, bez da sakriju stvarni identitet, ponovo je i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema

Dalija Hasanbegović – Konaković, novinarka AlJazeere Balkans i supruga ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već nekoliko godina vodi borbu protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama. Još od 2019. godine, Hasanbegović – Konaković naglašava da je na meti orkestriranih napada, no ovakvi izljevi mržnje i prijetnji postali su posebno zastrašujući nakon što je nedavno saopštila da ona i suprug očekuju drugo dijete.

U tvitu sa kojim je novinarka Hasanbegović – Konaković odlučila istupiti danas vidljivi su prikazi poruka ostavljenih ispod njenih objava na društvenim mrežama, ili upućenih njoj direktno putem određenih sredstava komunikacije.

“Kažu da su ‘digitalna patriotska brigada’. Znamo već ko ovo podstiče, kreira i ko podržava. Oprostite zbog vulgarnosti. Dio ‘albuma lijepih želja’ koje od njih dobijam zadnji mjesec. Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to neko može napisati”, navela je, uz objavu fotografije na kojoj je sadržan cijeli niz sramotnih i zastrašujućih poruka, prenosi N1.

Među onima koji su ovakve uvrede ostavljali, bez da sakriju stvarni identitet, ponovo je i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema.

Hasanbegović – Konaković je nešto ranije ovog mjeseca istupila sa radosnom viješću da će u njihovu porodicu stići još jedna djevojčica, pa su posebno uznemirujuće one prijetnje i uvrede u kojima se nije preskočilo čak ni nerođeno dijete.

“Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama. Napadi ne prestaju ni do današnjeg dana, a uključuju i moju širu porodicu”, saopštila je nedavno Hasanbegović – Konaković za platformu ‘Safe Journalists’, posvećenu sigurnosti medijskih radnika.

Upozorila je da se o ovakvoj društvenoj anomaliji nipošto ne smije šutiti, te da bi morala biti mnogo brže sankcionisana nego što se to čini u praksi.

Podsjetimo, krajem februara ove godine i Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i njihovoj Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.