Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštitite djecu povratnika

Damir Mašić u Novoj Kasabi pozvao vlasti i visokog predstavnika da djeluju

damir masic
Mašić u Novoj Kasabi / FOTO: screenshot

Nakon posljednje naredbe Pedagoškog zavoda RS-a svim direktorima osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe “dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”

Federalni zastupnik Damir Mašić (SDP) posjetio je Novu Kasabu, opština Milići, u istočnoj Bosni i Hercegovini nedaleko od Konjević Polja, a gdje se od januara 2014. u edukativnom centru izvodi instruktivna nastava za djecu bošnjačkih povratnika kako bi mogli izučavati svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta jer im je to od 2013. godine, kako je rekao, zabranjeno od strane SNSD-ovog režima.

Nakon posljednje naredbe Pedagoškog zavoda RS-a svim direktorima osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe “dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, krajnje je vrijeme da Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije, a posebno Visoki predstavnik u BiH gospodin Schmidt reaguju i konačno zaustave daljnje maltretiranje i stalne pokušaje ponižavanja povratničke djece u ovom bh entitetu. Ovo je idealna prilika da gospodin Schmidt pokaže i dokaže kako se “evropski standardi” primjenjuju i u Bosni i Hercegovini. Kako ti isti standardi moraju i trebaju važiti i u našoj zemlji. Uostalom, da li bi se gospodine Schmidt ove i slične stvari mogle dešavati u vašoj zemlji, a našoj prijateljskoj Njemačkoj – upitao je Mašić.

Umjesto da režim u RS, kako kaže, implementira donesenu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz juna ove godine kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju, oni su odlučili nastaviti sa maltretiranjem nesrpske djece, a posebno bošnjačke.

-Moram još napomenuti da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desteljeća od kada se od strane SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava Bosanski jezik. Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čijem sam čelu tada bio, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo organizovalo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH – dodao je on.

Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

-Takodjer, ovaj vještački napravljen problem do 2013. uopšte nije postojao u RS-u i sva djeca u svim škola su imala mogućnost da uče bosanski jezik i izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Te 2013. Dodik i SNSD-ov režim su odlučili da naprave problem i zabranili su bošnjačkoj djeci da izučavaju i svoj jezik nazivaju onako kako im Ustav Bosne i Hercegovine garantuje.
Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju se konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u – zaključio je Mašić.