Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šagolj Reutersu donio Pulitzera za najbolju fotoreportažu (FOTO)

BiH

1(480)
Foto: Reuters/Damir Šagolj

Novinska agencija Reuters dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za najbolju fotoreportažu, a među 16 nagrađenih fotografija nalaze se čak četiri fotografije Damira Šagolja iz BiH.

Reuters je dobio nagradu za međunarodno izvještavanje i fotoreportažu, dok su američki listovi New York Times i Washington Post dobitnici nagrada za priče o seksualnom nasilju i umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Reuters je nagradu dobio za fotografije koje svjedoče o brutalnosti filipinske policije, te životu Rohingya muslimana u izbjegličkim centrima u Mijanmaru i Bangladešu.

– U godini u kojoj je većina Pulitzera dodijeljena za domaće priče, drago nam je da je Reuters barem malo skrenuo pažnju na globalna pitanja – izjavio je glavni urednik Reutersa Stephen J. Adler nakon proglašenja.

Iako važi za vodeću svjetsku novinsku agencju, ovo je prvi put da je Reuters dobio dvije nagrade u jednoj godini.

– Nevjerovatne fotografije masovnog egzodusa Rohingya muslimana prema Bangladešu pokazuju, ne samo ljudsku žrtvu u konfliktu, nego esencijalnu ulogu fotonovinarstva koje može doprinijeti otkrivanju takvih događaja – dodao je Adler.

Podsjećamo, naš fotograf Damir Šagolj prošle godine je proglašen za Reutersovog fotografa godine.