Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zločini u prijedoru

Dan bijelih traka bit će obilježen i u Sarajevu: Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje

bijela_traka

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke

Dan bijelih traka 31. maja ove godine biće obilježen i u Sarajevu na “Ajfelovom mostu“ na Skenderiji sa početkom u 12 sati. Pod sloganom “Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje“ simboličnim programom aktivisti i aktivistkinje namjeravaju odati počast prijedorskim žrtvama i solidarisati se sa borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

Mirovno okupljanje u Sarajevu organizuje se simultano sa okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji će se okupiti i ove godine kako bi od lokalnih vlasti u Prijedoru zahtijevali pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu “Jer me se tiče“ s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru, ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju sa različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima BiH i regiona.

“Pod sloganom ‘Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje’ želimo iskazati našu kontinuiranu solidarnost sa prijedorskim žrtvama i aktivistima i aktivisticama iz Prijedora koji godinama uporno i dostojanstveno insistiraju na svom pravu na sjećanje. Nažalost, zbog aktuelne pandemije, nismo u prilici da im se i ove godine pridružimo u mirnoj šetnji Prijedorom, ali im organiziranjem skupa u Sarajevu još jednom šaljemo poruku ohrabrenja da istraju u svojoj namjeri. Istovremeno, ne zaboravljamo ni sve druge žrtve koje se bore sa različitim opstrukcijama i kojima je uskraćeno pravo na sjećanje, dižemo glas protiv negiranja ratnih zločina i ukazujemo na važnost izgradnje kulture sjećanja koja bi vodila ka izgradnji mira kao boljeg i pravednijeg društva za sve“, navode iz neformalne grupe aktivista okupljenih oko Inicijative “Jer me se tiče“.

U Sarajevu će 31. maja 2020. godine na “Ajfelovom mostu“ biti postavljen privremeni memorijal za ubijenu djecu u Prijedoru nastao po ideji umjetnice Elme Selman. Dan bijelih traka mogu obilježiti svi građani i građanke tako što će na ruci nositi bijelu traku, a na prozor ili balkon postaviti bijelo platno. Dan bijelih traka je poziv građanima i građankama da prepoznaju diskriminaciju žrtava u svojoj lokalnoj zajednici i da od lokalnih vlasti zahtijevaju jednak tretman prema svima bez obzira ne etnički identitet.

Organizatori okupljanja u Sarajevu i Prijedoru u saopštenju ističu da se unaprijed ograđuju od onih koji simbol bijelih traka upotrijebe za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanje mržnje.