Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eldin Karić, direktor CRMA-e

Zadržanoj trojci u SIPA-i nedostaje i federalna ministrica Jelka Miličević (VIDEO)

Krivicna Tegeltija – Karic

Da li to znači da će se konačno i ostale afere, kao što su “potkivanje” i “diplome” doći na liniju borbe protiv korupcije ili je ovo samo jedan slučaj koji ima drugu političku pozadinu, pita se Karić

Federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić imaju status osumnjičenih u predmetu “Respiratori”.

Ispitivanje njih trojice u prostorijama SIPA-e je trajalo do dugo u noć, nakon čega su uhapšeni.

Edin Karić, dugogodišnji novinar i direktor Centra za razvoj medija i analize (CRMA) prokomentarisao je sinoćnja hapšenja i cjelokupnu situaciju u vezi afere koja potresa bh. javnost.

“Priča oko nabavke respiratora i neregularnosti koje su uočene prilikom te nabavke su tražile jednu reakciju i pravosuđa i insitucija koje treba to da provjere. Ova reakcija je sasvim očekivana i na kraju krajeva ima podršku javnosti jer je ovo još jedna u nizu korupcijskih afera koje treba istražiti”, kaže Karić.

Međutim, Karić ima niz pitanja i nedoumica, u vezi prijašnjih afera koje je, između ostalog otkrio i Žurnal, a pravosudne institucije ih do sada nisu željele/smjele istražiti.

“Meni lično je važno da znam je li ovo početak raspetljavanja svih dosadašnjih afera kojima smo bili svjedoci. Da li to znači da će se konačno i ostale afere, kao što su “potkivanje” i “diplome” doći na liniju borbe protiv korupcije ili je ovo samo jedan slučaj koji ima drugu političku pozadinu. Dosadašnja iskustva i činjenica da je na čelu Tužilaštva BiH Gordana Tadić ne daju mi nadu da bi to moglo biti kako treba”, kaže Karić.

U prilog toj tvrdnji Karić je spomenuo slučaj Novalićeve prve saradnice – Jelke Miličević, koja je ujedno i federalna ministrica finansija.

“Ovdje mi fali jedan od aktera za kojeg smatram da treba da bude obuhvaćen istragom. Riječ je, naravno, o Jelki Miličević, ministrici finansija koja po svojoj funkciji unutar Vlade FBiH bi trebala da se nađe među osumnjičenim. Sve to kad sagledate, zapravo, pokazuje se da im nije namjera da se rasvijetle sve okolnosti ove korupcije već da se pokuša na neki način politizirati čitav ovaj slučaj. To je, zapravo, ono čega se ja najviše bojim jer bi moglo imati velike posljedice”, kazao je između ostalog Karić.