Dan bijelih traka: Vlasti u Prijedoru i dalje šute o spomeniku ubijenoj djeci

BiH

Dan_bijelih_traka_Prijedor

Šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu Prijedora i polaganjem cvijeća na gradskom trgu sutra će biti obilježen Dan bijelih traka u organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt” i građanske inicijative “Jer me se tiče”.

“Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali označiti bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo sutra oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina. Ovog puta svoju podršku pružit ćemo i roditeljima ubijene djece te svojim prisustvom u Prijedoru, sa bijelom trakom oko rukava, pridružiti se njihovim nastojanjima za izgradnju spomenika dječacima i djevojčicama koji su ubijeni tokom rata”, navodi se u saopćenju organizatora.

[pull_quote_right]Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava[/pull_quote_right]

Peticija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, je po protokolu predata prošle godine gradskim vlastima Prijedora, međutim, gradski čelnici se do danas nisu izjasnili o ovoj inicijativi roditelja ubijene djece.

“Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja prijedorske lokalne vlasti”, dodaju.

Prevoz iz Tuzle je organizovan i svi zainteresovani mogu se javiti na broj telefona +387 62 355 326.

Građani Tuzle, pored odlaska u Prijedor, svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju sutra u 13.30 sati na trgu kod “Ismeta i Meše”.

Simboličnoj akciji priključili su se i lokalni kafići Urban Beatz, Bunt, Sloboda i Intermezzo, a svi zainteresovani bijele trake moći će dobiti u pomenutim kafićima kao i na uličnoj akciji.

“Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava. Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj dođu u Prijedor ili u Tuzlu i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava”, dodaju u saopćenju.

Zainteresovani građani Tuzle trebaju doći ispred Hotela “Tuzla” najkasnije do o8.00 sati, dok je šetnja i polaganje cvijeća u Prijedoru planirano u 13.30 sati.