Damir Džumhur iz Pariza: Sezonu želim završiti među 60 najboljih u svijetu

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur, trenutno 88. na ATP rang listi, u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) u Parizu rekao je da je imao veoma uspješnu sezonu koju na koncu godine planira završiti plasmanom među 60 najboljih u svijetu.

Džumhur, koji se juče u trećem kolu Roland Garrosa sastao sa slavnim Švicarcem Rogerom Federerom, od kojeg je poražen 0:3, za AA je govorio o dosadašnjoj karijeri, historijskom meču sa Federerom, kao i planovima za budućnost.

Istakao je da je meč sa švicarskim teniserom, drugim reketom svijeta i čovjekom sa najviše 17 Grand Slam titula protekao veoma dobro.

[pull_quote_right]Federer je uvijek opasan. Ali na ovom turniru najveće šanse dajem Đokoviću[/pull_quote_right]

“Meč je dobro prošao. Osvojio sam nekoliko poena. Nisam loše igrao. Federer je bio odličan. Od početka do kraja meča skoro da je igrao bez ijedne greške. Pokazao je da je jedan od najboljih tenisera u historiji”, rekao je Džumhur.

Napomenuo je da je plasmanom u 3. kolo i mečem protiv Federera ispisao historiju u bh. tenisu.

“Znam da sam ispisao historiju bh. tenisa jer nijedan teniser pod zastavom BiH nije igrao u 2. ili 3. krugu Roland Garrosa. Vrlo sam sretan što sam postigao sve ovo. Ali, to ne radim samo da bih ispisao historiju. Pored toga, pokušavam da dodatno napredujem, da usavršim igru i da postižem još bolje rezultate”, pričao je Džumhur.

Istakao je i da ima veoma visoke ciljeve za ovu sezonu.

“Ovu sezonu želim završiti plasmanom među 60 najboljih u svijetu. U novoj sezoni ciljevi su mi da učestvujem na ATP turnirima i Grand Slamovima. Igram odličnu sezonu. Ovaj uspješni niz želim nastaviti do kraja sezone”, rekao je Džumhur.

Ocijenio je da ovogodišnji Roland Garros posebno u muškoj konkurenciji protiče “u vrlo zanimljivoj utrci”.

“Rafael Nadal nije baš tako dobro igrao do sada. Novak Đoković stvarno dobro igra i sve pobjeđuje. Federer je uvijek opasan. Ali na ovom turniru najveće šanse dajem Đokoviću”, rekao je Džumhur.

Bh. teniser smatra da je kod žena favorit američka teniserka Serena Williams koja, kako tvrdi, ove godine igra najbolje.

Na kraju je poručio mladima u BiH, koji žele da bilježe uspjehe u tenisu, da rade mnogo i da nikada ne odustaju od svojih snova i ciljeva.

“Moj savjet mladima u BiH je, kao prvo, da slijede svoje snove. Neka nikada ne odustaju. Ništa nije lako. Moraju puno raditi. Trebaju biti svjesni da će se na ovom putu vrlo često morati sami boriti. Ali jednog dana će vidjeti kako im se snovi ostvaruju”, zaključio je Džumhur u razgovoru za Anadolu Agency.