BiH

Sarajevo

Dan državnosti obilježen u Vijećnici; Forto poručio: Zahtijevamo budućnost bez podjela

25/11/2022

Na svečanosti su također uručena i priznanja Plaketa Grada Sarajeva i nagrade „Sarajevska pahuljica“

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je ukazano na značaj ZAVNOBiH-a i poslane poruke mira, ohrabrenja i borbe za evropsku prosperitetnu budućnost domovine.

Svečanost je okupila veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog, političkog života Kantona i Grada Sarajeva, BiH, te diplomatskog kora.

Prisutnima su se obratili profesorica Fakulteta političkih nauka UNSA, Nermina Mujagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Profesorica Mujagić je podsjetila na važne historijske činjenice koje svjedoče Danu državnosti BiH, te kazala da je bh. politička razboritost rođena 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, na kojem je utkana jednakost svih bh.nroda i građana i njihova međusobna solidarnosti.

Iako je autentično biće BiH vraćeno upravo 25.novembra 1943. godine, gradonačelnica Karić je kazala da je državnost BiH bila na najtežem iskušenju, doživjela je agresiju, etničko čišćenje, genocid, platila je ogromnu ljudsku cijenu.

– Ovog 25.novembra vas pozivam da ustrajemo u borbi za evropsku prosperitetnu budućnost naše domovine, u kojoj će život biti dostojan čovjeka, posebno naše mladosti – kazala je pored ostalog Karić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, Jasmin Ademović je kazao da zlo i fašizam nikada ne spavaju, stoga je naglasio da treba njegovati zajedništvo u BiH, te da jedinstvo države BiH nema alternativu.

Također je i premijer KS Edin Forto uz čestitke građanima, kazao da večeras slave slobodu, mir, jednakost.

Kako je podsjetio, ZAVNOBiH je naša građanska revolucija, događaj koji je ukinuo monarhiju.

“U atmosferi u kojoj dočekujemo 79. rođendan BiH, posebnu važnost poprima činjenica da u razgovorima o izmjenama ustava BiH moramo pristupiti tako da ustavne promjene nikako ne smiju dovoditi u pitanje temelje ZAVNOBiH-a, a samim tim ni državnopravni kontinuitet BiH, kao ni državotvornost, ravnopravnost i jednakost tri bosanskohercegovačka naroda, ali smatram i ukazujem na to da ustavne promjene moraju donijeti jednakost svima ostalima, svim građankama i građanima BiH, da moramo okončati prezidencijalizam i ojačati parlamentarni sistem ustavne demokratije, definirajuće karakteristike moderne, sekularne, neautokratske države”, naveo je premijer Forto.

Kako je dodao, zbog toga zahtijevajmo budućnost koja je oslobođena podjela, egzistencijalne i socijalne nesigurnosti, budućnost u kojoj ima mjesta za slobodoumlje, za napredak, za stvaralaštvo i proizvodnju, za nauku i obrazovanje, za ljubav, zabavu, radost, sreću.

“Moramo stvoriti demokratske i društvene institucije koje će štiti pluralizam, garantovati socijalnu sigurnost, osigurati prostor za poduzetništvo, ponuditi dostojno obrazovanje i zdravstvo, stvoriti prostor za slobodu stvaralaštva i umjetnost, iskorijeniti nepotizam i korupciju, osigurati kvalitetan standard života. Stvaranje zdravog psihosocijalnog okruženja, zdravog i čistog okoliša, naša je ljudska, građanska i patriotska dužnost i obaveza”, poručio je premijer.

Na svečanosti su također uručena i priznanja Plaketa Grada Sarajeva i nagrade „Sarajevska pahuljica“.

Plaketa Grada Sarajeva uručena je biciklistkinji Lejli Njemčević, bh.plivačici Lani Pudar, grafičkom dizajneru Faruku Šabanoviću, umjetnici Edini Selešković, te DJ-u Mladenu Solomunu .

Nagrada “Sarajevska pahuljica” dodijeljena je Luni Jusufović, te grupi koju čine članice i članovi bh. tima/ekipe na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO).

Svečanu akademiju organizirali su Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.