Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polaganje cvijeća

Dan pobjede nad fašizmom obilježen na Partizanskom groblju u Mostaru

mostar-dan-pobjede-fasizmom (2)

Ovog puta obilježavanje je bilo nešto skromnije, a razlog je naravno pandemija koronavirusa zbog koje je zabranjeno okupljanje većeg broja osoba na jednom mjestu

Dan pobjede nad fašizmom svečano se svake godine obilježava i u Gradu Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, ovog puta obilježavanje je bilo nešto skromnije, a razlog je naravno pandemija koronavirusa zbog koje je zabranjeno okupljanje većeg broja osoba na jednom mjestu. Zbog toga je i danas na Partizanskom groblju u Mostaru bilo svega desetak ljudi, a ovaj važan datum obilježen je dan ranije zbog dozvole Kriznog štaba starijim ljudima da se kreću petkom, a ne subotom.

“Sjećamo se slavnih dana i velikog događaja koji nije bez razloga izabran za Dan Evrope. Evropa se, dakle, na današnji dan opredijelila za antifašizam. I ovog puta, sa ovog mjesta poruka da nismo zadovoljni jer oko nas buja neofašizam i to je više nego očigledno”, rekao je predsjdnik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Najavio je obilježavanje na sličan način i sutra u Jablanici. U ovom gradiću ujedno će se obilježiti i 77 godina od slavne Bitke za ranjenike koju su vodili i dobili partizanski odredi ratne 1943. godine.

“Dok god su na snazi mjere i preporuke kriznih štabova, mi ćemo ih poštovati. Istovremeno ćemo putem društvenih mreža biti prisutni u javnosti”, dodao je Đulić.

Bračni par Dževad i Šeherzada Dedić danas su u Mostar doputovali iz Gornjeg Vakufa. Kažu kako dolaze svake godine po dva puta.

“Prvi dolazak svake godine je 14. februara na dan oslobođenja Grada Mostara od fašizma, a drugi – da dan pobjede nad fašizmom. U posljednjem ratu Mostar i Gornji Vakuf imali su slične sudbine, pa se zbog toga podržavamo i imamo razumijevanja jedni za druge. Antifašizam je budućnost, bez obzira što neki i ne misle tako”, poručio je Dževad Dedić.