Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NAJVEĆI ZLOČIN U HISTORIJI

Dan sjećanja na holokaust: Još uvijek hodamo ulicama Budaka, Busuladžića i Velimirovića

790x450auschwitz-train-holocaust-27120

Organizirano, industrijsko ubijanje 6 milijuna Židova i 1 milijun Roma proveli su nacistički režim i njegovi pomagači tokom Drugog svjetskog rata

“Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam i sveopštu revoluciju, i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola. I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište, i da na presto Hristov stave svog jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i bičeva ih svojim bičem… Ali je za čuđenje, da su se Evropejci, kršteni i miropomazani, potpuno predali Židovima tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe… Ali najvažnije je kako je hrišćanska Evropa postala sluškinja Židova i kako je otpala od Oca svetlosti i priznala đavola za svoga Oca u svima mislima i delima svojim…”

Gornji citat nedjelo je vladike Nikolaja Velimirovića, nekadašnjeg episkopa Srpske pravoslavne crkve i gorljivog promotora nacističke mržnje prema Židovima. Proglašen je za svetitelja Srpske pravoslavne crkve. U mnogim gradovima Srbije danas možete prošetati ulicama koje nose njegovo ime, piše Promjetej.

Mnogo se pričalo kada je prije nekoliko godina donijeta odluka da se jedna osnovna škola u Sarajevu nazove po Mustafi Busuladžiću, ustaškom i nacističkom apologetu koji je slavio istrebljenje Židova iz Sarajeva. Podsjetimo, u Sarajevu je uoči Drugog svjetskog rata živjelo oko 12.500 Židova, što je činilo oko 16 % stanovništva grada, a ubijeno ih je oko 11.000. Za Mustafu Busuladžića, taj genocid je predstavljao borbu protiv „špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja“.

Škola s njegovim imenom je još uvijek tu, a ulica Mustafe Busuladžića u sjevernom dijelu općine Centar Sarajevo tu je odavno.

Što tek reći o jednom od najvećih ustaških zločinaca, arhitektu genocida nad Židovima, Srbima i Romima u Drugom svjetskom ratu na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske – Mili Budaku. Tokom 1990-ih dobio je ulice u mnogim gradovima. Ima ih i dan danas, primjerice u Slavonskom Brodu, Mostaru…

Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, najveći zločin u povijesti čovječanstva. Organizirano, industrijsko ubijanje 6 milijuna Židova i 1 milijun Roma proveli su nacistički režim i njegovi pomagači tokom Drugog svjetskog rata.