Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Vlade FBiH

Dan žalosti u Federaciji BiH povodom obilježavanja genocida u Srebrenici

srebrenica tabuti
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici dva dana ranije nije postiglo saglasnost da na cijeloj teritoriji države bude dan žalosti

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH u četvrtak, 11. jula, je Dan žalosti zbog godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, odlukom entitetske Vlade.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici dva dana ranije nije postiglo saglasnost da na cijeloj teritoriji države bude dan žalosti.

Svake godine ovakav zahtjev se nađe pred Vijećem ministara BiH, ali godinama nije bilo konsenzusa za donošenje takve odluke. Protiv su glasali ministri iz entiteta RS, odnosno zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda bez koga se nijedna odluka ne može staviti na dnevni red sjednice.

Posljednji put je odluka o proglašenju 11. jula danom žalosti u cijeloj BiH usvojena 2019. godine.

Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija.

Kolektivna dženaza u Potočarima

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u julu 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području Opštine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u maju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.300 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.