BiH

oproštaj od generala

Dan žalosti u Kantonu Sarajevo: Danas komemoracija i sahrana Jovana Divjaka

13/04/2021

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utorak, 13. aprila, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo

Komemoracija povodom smrti Jovana Divjaka biće održana danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu, sa početkom u 11.00 sati.

Shodno epidemiološkim mjerama, broj prisutnih je ograničen, saopštili su porodica Jovana Divjaka i Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”.

“Napominjemo da, zbog ograničenog broja prisutnih, građani neće biti u mogućnosti pristupiti sali u kojoj se održava komemorativni susret. Molimo građane za razumijevanje i da komemoraciju prate putem televizijskog prijenosa”, naveli su u saopštenju.

Sahrana će, takođe, biti obavljena danas u 14 sati na gradskom groblju Bare.

Prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine i bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak preminuo je 8. aprila u 84. godini života.

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utorak, 13. aprila, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

Danas će u 11.00 sati bit će održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14.00 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju Bare.

U skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, premijer KS Edin Forto je prethodno obavio konsultacije s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Istim zakonom je predviđeno i da se žalost izražava isticanjem zastave Kantona Sarajevo na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost.

Također, za vrijeme trajanja žalosti odlažu se i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.