prognoza vremena

Danas je 1. decembar a jutros je izmjereno čak 19 stepeni. Najava je to nevremena

Izvor: BHMeteo

Federalni hidrometeorološki zavoda (FHMZ) izdalo je narandžasto upozorenje zbog jakog i olujnog udara vjetra južnog smjer

U Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje uglavnom prije podne. Lokalno jači pljusak je moguć na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne.

Jutros u 4 sata u Banjoj Luci je izmjereno čak 19 stepeni Slijede Neum i Tuzla gdje je izmjereno 18 stepeni, a potom Mostar i Zenica – 16, Sarajevo – 15 i Široki Brijeg 14.

U većem dijelu Bosne slabija kiša. U drugom dijelu dana slabiji lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Povremeno su mogući olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

U Sarajevu prije podne pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C.

Izdato upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavoda (FHMZ) izdalo je narandžasto upozorenje zbog jakog i olujnog udara vjetra južnog smjera. Upozorenje je izdato za cijelu Bosnu i Hercegovinu do 2. decembra 18 sati.

Udari vjetra južnog smjera brzine je 50-80 km/h.

– Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – saopćeno je iz FHMZ-a.

Prognoza za naredne dane

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slabiji lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. U drugom dijelu dana kiša se očekuje širom zemlje. Vjetar jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. U večernjim satima vjetar će oslabiti i mijenjati smjer na sjever. Temperatura zraka većinom između 13 i 19°C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom ili susnježicom. Na jugu zemlje kiša. Smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

U ponedjeljak pretežno sunčano prije podne. Novo naoblačenje sa zapada u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu do 8°C.