Danas 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH

hrvatski narodni sabor

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru danas će se održati 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem će se, sukladno izbornim rezultatima s proteklih lokalnih izbora, mijenjati mijenjati i struktura Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

Sabor je izvještajnog karaktera i u njegovu radu će sudjelovati izabrani dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH.

– HNS će na zasjedanju potvrditi snažno opredjeljenje za nastavak važnih reformi u BiH. Alternative tome zapravo i nema, unatoč krizi koja vlada između partnera u vlasti i poremećenim odnosima – kazao je u današnjem intervjuu za Večernji list hrvastki član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako se na današnjem zasjedanju HNS-a neće donositi nove deklaracije, ali će se potvrditi i pokazati snažno zajedništvo.

– Ovo zasjedanje je izvještajno i na njemu će biti oko 500 sudionika. To će samo po sebi biti značajna poruka – poručio je Čović.

Nakon Sabora, planirano je da se održi zajednička sjednica članova Predsjedništva HNS-a i članova Glavnog vijeća HNS-a vezana za daljni rad i djelovanje krovne institucije Hrvata u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta; Federacije BiH i Republike Srpske, te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Do sada je održano šest zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), od čega su tri održana u razdoblju 2000./2001. (utemeljenje u Novom Travniku i nakon toga sabori u Tuzli i Mostaru), a tri su održana iza Općih izbora 2010. (2011., 2013., i 2015. – sva tri u Mostaru).