BiH

hrvatski narodni sabor

HNS o smjeni Gordane Tadić: Bošnjački unitaristi srušili pravnu državu

20/10/2021
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U saopćenju  se dodaje kako je današnjom odlukom srušen treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini te je BiH gurnuta u "neizvjesno stanje"

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osudio je odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine kojom je potvrđena odluka disciplinskog povjerenstva o smjeni glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

“Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz HNS-a.

U saopćenju  se dodaje kako je današnjom odlukom srušen treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini te je BiH gurnuta u “neizvjesno stanje”.

“Prvi u Bošnjaka”, uz radikalne ‘twitteraše’, već mjesecima u svojim javnim istupima vrši politički pritisak na pravosudni sustav i očigledno ista politika stoji iza današnje smjene, dodaje se u saopćenju.

”Nužno je istaknuti kako su za smjenu Gordane Tadić glasali: Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić – evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini”, objašnjavaju iz HNS-a.

”Današnji rušilački pohod uvod je u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH”, zaključuje se.

VSTV je, podsjećamo, potvrdio danas odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice BiH. Za ovu odluku glasovalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.