Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas imenovanje Juske i Jusića u Vijeće ministara

predstavnicki dom psbih22

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će nastaviti ranije prekinutu sjednicu, a po njenom okončanju započeti i novu na kojoj je, između ostalog, predviđeno potvrđivanje imenovanja ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra odbrane u Vijeću ministara BiH.

U nastavku sjednice koja je prekinuta 27. aprila, poslanici će razmatrati principe nekoliko zakonskih prijedloga među kojima Prijedloga zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je pripremila Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a u proceduru ga uputili članovi te grupe, poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Izmjene i dopune rađene su u skladu s proporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope) te je određeni broj tih preporuka ugrađen u predložena rješenja.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015., Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu kao i Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH.

Između ostalog, bit će razmatrana Informacija o mogućnostima testiranja (pilot projekat) naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine u BiH.

Nakon što iscrpe dnevni red ove sjednice, poslanici će započeti novu na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe potvrđivanje imenovanja ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra odbrane u Vijeću ministara BiH.

Za ministra komunikacija i prometa je predložen Ismir Jusko, a za zamjenika ministra odbrane Sead Jusić, kadrovi Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Predstavnički dom bi trebalo da razmatra i zahtjev poslanika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izbore za Grad Mostar.

Kako navode predlagači, za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se „radi o zakonu koji sadrži rješenja koja će otkloniti neodrživu situaciju u gradu Mostaru“.

Poslanici bi trebali razmatrati još nekoliko zakonskih prijedloga, izvještaja, informacija, odluka i inicijativa.