Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Danas izricanje presude tužiocu Boži Mihajloviću

Božo Mihajlović

Izricanje presude zakazano je za 10.00 sati

Sud BiH zakazao je za danas izricanje prvostepene presude nekadašnjem rukovodiocu odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, optuženom za nesavjestan rad u službi.

Tokom iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Tužilaštvo je navelo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM, privremeno oduzetih u više predmeta.

Tužilac Ivana Petković je rekla da je nesporno da je Mihajlović imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca.

Petkovićeva je kao poteškoću u ovom slučaju istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

Odbrana Mihajlovića je u završnoj riječi ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Prema riječima branioca Vlade Adamovića, greška je napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi. On smatra da Mihajlović može biti odgovoran samo ako je druga osoba prisvojila novac.

Adamović je rekao da suđenje daktilografkinji još nije ni počelo i da je, prema njegovim indirektnim informacijama, ona proglašena nesposobnom da prati suđenje, i to samo nekoliko dana nakon što je proglašena sposobnom da svjedoči na suđenju Mihajloviću.

Odbrana je navela i da je za nadzor nad radom daktilografkinje zadužen tužilac, ali i uprava Tužilaštva, a da je za organizaciju poslova te prijem zaposlenih i njihovo angažovanje na čuvanju privremeno oduzetih predmeta zadužen glavni tužilac.

Adamović je podsjetio na iskaz jednog od referenata zaduženih za čuvanje tih predmeta.

“Taj dečko dođe i kaže da je daktilografkinja uzela novac. Na pitanje gdje to piše, on odgovara “Na stikeru” o 81.000 KM pisana na stikeru. Ne zna se je li žalosnije ili smješnije”, ocijenio je Adamović.

On je istakao da Mihajlović nije ispitan na sve okolnosti iz optužnice, kao što je zakonom propisano i da je to takođe razlog što ne može biti donesena osuđujuća presuda.

Izricanje presude zakazano je za 10.00 sati.