Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama: Radost u srcima i domovima

bajram

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najsvetijih blagdana muslimana, koji nastupa nastupa jutarnjim klanjanjem bajram-namaza.

Vjernici s posebnom radošću i duhovnošću dočekuju ovaj muslimanski blagdan, koji nastupa nakon ramazana, mjeseca muslimanskog posta. Bajram je stoga dan veselja, radosti u srcima za sve muslimane koji su tokom ramazana iskazivali predanost Bogu postom, javlja Anadolu Agency.

“Ramazan u Bosni je prvo ramazan u srcu, pa onda u porodici, onda u mahali, u Sarajevu i nakon toga državi. Post je najvažnija vrsta ibadeta, a ramazan je mjesec kontinuirane dove. Zato smo u ramazanu merhametli, saburli, blagi jer meleki se spuštaju i ulaze u naše kuće, u naše domove i gradove”, kazao je o ramazanu Nusret ef. Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u BiH.

Za muslimane u Bosni i Hercegovini i regiji, Ramazanski bajram je tradicionalno i porodični blagdan, posebno njegov prvi dan, rezervisan za porodična okupljanja i slavlja koja počinju od ranih jutranjih sati, nakon klanjanja bajram-namaza. Bajram je stoga i blagdan koji podsjeća i upućuje na vrijednosti porodičnog života, zajedništva i ljubavi prema bližnjem.

Bajram je i blagdan kad muslimani pokazuju solidarnost prema drugim ljudima, polazeći od prijatelja, komšija bilo da su muslimani ili neke druge vjere. Komšije se obilaze, posjećuju, časte tradicionalnim bajramskim specijalitetima među kojima tradicionalno centralno mjesto zauzima bajramska baklava. Stoga se bajramska slavlja oduvijek smatraju značajnim za ukupan ambijent u kojem žive muslimani.

Za Bajram se veže još jedan običaj ovdašnjih muslimana, a to je da posjećuju i obilaze svoje umrle, odlazeći na mezarja gdje se mole za njihove duše i mezare ukrašavaju raznolikim cvijećem.

Islamska zajednica u BiH je odredila drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida, kada će mnogi posjetiti šehidska mezarja diljem BiH.