BiH

Sud BiH

Danas nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalima

20/10/2021

Kao svjedok pred Sudom BiH danas bi se trebala pojaviti Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Kao svjedok pred Sudom BiH danas bi se trebala pojaviti Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH koja je često spominjana tokom suđenja optuženima u ovom predmetu koje je počelo u januaru ove godine.

Naime, Kalajdžić je bila jedna od učesnica razgovara u čuvenoj Viber grupi „Gensek“ putem koje je između ostalog komunicirala s premijerom Fadilom Novalićem i sad već bivšim direktorom Ureda premijera Hasanom Ganibegovićem.

Nastavak suđenja zakazan je za 9 sati, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.