Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davor Pehar

Danas odluka o otvaranju vrtića, javnog prijevoza, kafića…

pehar (1)

Iz dana u dan nastavljaju se pozitivni trendovi, a u skladu s tim popuštat će se i mjere

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obratio se na redovnoj press konferenciji Vlade FBiH.

Do sada je u BiH registrovano 2.130 slučajeva koronavirusa.

Pehar je naveo statističke podatke na prostoru Federacije.

“U protekla 24 sata na prostoru Federacije je testirano 382 uzorka, i nije bio registriran nijedan pozitivan slučaj. Do danas je u FBiH testirano 23.309 uzoraka, a pozitivno je bilo manje od 1.000, tačno 993”, kazao je Pehar.

Najviše slučajeva zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kao i u Zeničko-dobojskom.

Iz dana u dan nastavljaju se pozitivni trendovi, imamo 637 oporavljenih pacijenata, a broj aktivnih pacijenata se smanjuje i ima ih 321. Samo je jedna osoba na respiratoru, naveo je Pehar.

“Zahvaljujući pozitivnim brojkama, stekli su se uslovi da restriktivne mjere postepeno smanjujemo i ublažavamo. Te mjere ćemo razmatrati na današnjem sastanku Kriznog štaba ministarstva zdravstva u 13 sati, a to su mjere koje smo navodili, rad vrtića, stomatoloških ordinacija, javni prijevoz, kafići.. Konačne zaključke ćemo donijeti na samoj sjednici”, objasnio je član kriznog štaba.

Što se tiče odluke o ukidanju izolacije prilikom ulaska u zemlju, odluka o njoj se može očekivati krajem maja, tvrdi Pehar.

O radu tržnih centara nije bio optimističan.

“Rad tržnih centara je naveden kao najveći mogući epidemiološki rizik za širenje infekcije koronavirusa, tako da u ovoj fazi mi još ne razmišljamo o puštanju u pun pogon ovih tržnih centara”, zaključio je.