prognoza vremena

Danas počinje proljeće, evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Zagreb: Rascvjetala stabla označavaju početak proljeća
20.03.2021., Zagreb - Prvi dan proljeca u Zagrebu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Danas će u Bosni i Hercegovini, na prvi dan proljeća, biti pretežno oblačno vrijeme uz moguću slabu kišu u većem dijelu zemlje

Proljeće počinje danas u 22 sata i 24 minuta, a trajat će do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Proljeće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presiječe ekvator i prijeđe na sjever. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku (5:42), a zalazi na zapadu (17:50).

Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan proljetne ravnodnevice.

Također, proljeće danas počinje na sjevernoj Zemljinoj polulopti dok u isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Danas će u Bosni i Hercegovini, na prvi dan proljeća, biti pretežno oblačno vrijeme uz moguću slabu kišu u većem dijelu zemlje.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se do 17 stepeni.

U utorak pretežno oblačno prije podne. Ponegdje u južnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme očekuje se u srijedu. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

U četvrtak malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21 stepeni.