Andrij Jusov

Ukrajinski obavještajac: Kremlj već traži zamjenu za Vladimira Putina

putin
putin

Iako je Putin zadržao podršku građana i najbližih saradnika, u nekoliko navrata su se pojavile kritike načina na koji se vodi rat u Ukrajini

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov tvrdi kako Kremlj traži zamjenu za ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rastućeg nezadovoljstva ratom u Ukrajini. Putin je invaziju pokrenuo u februaru prošle godine s ciljem brze pobjede, pretpostavljajući kako Ukrajina ima mnogo slabiju vojsku.

Međutim, ukrajinska odbrana se pokazala jačom nego se očekivalo, te je osnažena zapadnom vojnom pomoći zaustavila ruski vojni napredak. Iako je Putin zadržao podršku građana i najbližih saradnika, u nekoliko navrata su se pojavile kritike načina na koji se vodi rat u Ukrajini, piše Newsweek.

“Potraga za nasljednikom je već u toku”

Jusov smatra kako Kremlj u ovom trenutku već traži Putinovog nasljednika dok se “krug oko ruskog predsjednika sužava”. Tvrdi kako Putin postaje “sve toksičniji”, čak i unutar ruskih granica.

“Unutar Kremlja sve je više nezadovoljstva onim što se događa. Sve je sumornije shvatanje perspektive, konkretno geopolitičke katastrofe Putinovog režima. Stoga je potraga za Putinovim nasljednikom već u toku”, ističe.

Dodao je da Putin više nije uključen u izbor svog eventualnog nasljednika.

Rusija nije komentarisala ova nagađanja

Jusov nije imenovao nijednog potencijalnog kandidata koji bi naslijedio Putina. Njegove izjave je na Twitteru prenio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Rusija nije javno komentarisala nagađanja o traženju Putinove zamjene, a ostaje nejasno bi li Putinova zamjena uopće imala kapacitete da riješi probleme unutar ruske vojske. Dio kritičara je Putinu zamjerio što je invaziju klasifikovao kao “specijalnu vojnu operaciju”, a ne kao “rat”, čime je ograničio sposobnost vojske da pokrene potpunu mobilizaciju, prenosi Index.hr.