Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas pregovori o usklađivanju općeg kolektivnog ugovora

sindikati_protest_anadolija

U Domu sindikata u Sarajevu danas bi trebali biti održani pregovori između Sindikata i poslodavca na kojima će pokušati približiti stavove o usklađivanju općeg kolektivnog ugovora sa novim Zakonom o radu FBiH.

-Nakon što je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH dogovoreno da će novi, usaglašeni kolektivni ugovor vrijediti za sve radnike u Federaciji BiH bez obzira na to da li rade u realnom ili javnom sektoru stekli su se uvjeti da se razgovara o suštini teksta općeg kolektivnog ugovora – izjavio je za Fenu potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i član pregovaračkog tima Selvedin Šatorović.

Po njegovim riječima, na stolu su tri teksta – još važeći Opći kolektivni ugovor, prijedlog usaglašenog koji je dao Sindikat i tekst novog općeg kolektivnog ugovora koji je ponudilo Udruženje poslodavaca FBiH.

Između ta tri teksta je potrebno naći rješenje koje će biti prihvatljivo za Sindikat i poslodavce i naravno ono koje će prihvatiti Vlada FBiH kao treći socijalni partner.

Novi Zakon o radu u Federaciji stupio je na snagu 20. augusta i socijalni partneri trebaju utvrditi opći kolektivni ugovor.

Prema Zakonu o radu FBiH, član 182, važeći kolektivni ugovori moraju se uskladiti sa tim zakonom u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu. Ukoliko kolektivni ugovori ne budu usklađeni u predviđenom roku, prestaje njihova primjena.

– Izuzetno, ako u predviđenom roku ovog člana kolektivni ugovori ne budu usklađeni, Vlada FBiH, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem FBiH, može produžiti primjenu kolektivnog ugovora za još 90 dana – stoji u tom članu Zakonu o radu.