Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu od 13 sati

Danas protest “Pravda za Dženana i Davida”: “Da li biste tražili pravdu za vaše dijete?”

Banja Luka: Poziv na prosvjed zbog ubojstava Davida Dragičevića i Dženana Memića
09.09.2021., centar grada, Banja Luka (BiH) – U Banjaluci su jutros sirom centra grada osvanuli plakati kojima se gradjani pozivaju na veliki prosvjed u subotu 11.9. u Sarajevu. Prosvjed je organiziran zbog, i dalje, nerazjasnjenih ubojstava Davida Dragicevica i Dzenana Memica. Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Članovi porodica, prijatelji i aktivisti koji dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine tom prilikom će tražiti da se utvrdi istina o stradanju dvojice mladića iz Sarajeva i Banjaluke – Dženana Memića i Davida Dragičevića.

U Sarajevu će danas, s početkom u 13 sati, na Trgu ispred Narodnog pozorišta biti održan protest pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida”. Članovi porodica, prijatelji i aktivisti koji dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine tom prilikom će tražiti da se utvrdi istina o stradanju dvojice mladića iz Sarajeva i Banjaluke – Dženana Memića i Davida Dragičevića.

U Sarajevu su pred protest postavljeni bilbordi sa porukom: “Da li biste tražili pravdu za vaše dijete?”

Podsjećamo, Dženan Memić je, pod još neutvrđenim okolnostima, teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, da bi preminuo nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Optužnicu tužioci u dva navrata nisu uspjeli dokazati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon što su te presude poništene, Vrhovni sud Federacije BiH takođe je utvrdio da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

U slučaj Memić uključilo se i državno Tužilaštvo, tako da se pred Sudom BiH vodi drugi proces koji bi trebalo da utvrdi da li je u proteklih pet godina bilo prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

Slučaj Dragičević bh. javnost je potresao dvije godine kasnije, 18. marta 2018. , kada je prijavljen nestanak mladića Davida Dragičevića. Nakon šest dana, njegovo tijelo je pronađeno u banjalučkoj rječici Crkvenoj.

MUP Republike Srpske prvobitno je, na pres konferenciji 26. marta, Davidovo stradanje prikazao kao “zadesnu smrt”. Tada je rečeno da se mladić, u noći kada je nestao, potukao, opljačkao jednu kuću i, pod uticajem alkohola i droga, upao u Crkvenu i utopio se. Međutim, Davidovi roditelji nisu prihvatili ovakvo objašnjenje, insistirajući na tome da je njihov sin ubijen. U tome ih je podržao veliki broj prijatelja i aktivista okupljenih u grupi “Pravda za Davida”.

U Banjaluci su tokom te 2018. godine svakoga dana održavani mirni protesti na kojima je učestvovao veliki broj ljudi. Okupljanje na Trgu Krajine je zabranjeno 30. decembra te godine, kada je policija nasilno prekinula demonstracije.

Roditelji Davida Dragičevića, Davor Dragičević i Suzana Radanović, prenijeli su posmrtne ostatke svog sina u Austriju, gdje sada oboje žive.

Tužilaštvo BiH je od Okružnog tužilaštva u Banjaluci 14. marta ove godine preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

Davor Dragičević, zbog opasnosti od hapšenja u BiH, ovaj put neće prisustvovati protestu u Sarajevu, ali Davidova majka Suzana hoće, kao i veliki broj članova “Pravde za Davida”.

Policija je zbog održavanja današnjeg skupa odobrila potpunu obustavu saobraćaja u ulicama Kulovića i Branilaca Sarajeva.