Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Mutapu i ostalima

Kako je Dupovac bez naloga izuzimao video snimke

Hasan Dupovac – Armin Durgut Pixsell

Svjedok Tarik Hošić je ispričao da je pitao policajca s činovima (Dupovca, op.a) “da li postoji sudski nalog za izuzimanje snimka”, na što mu je on odgovorio “da tužilac radi na pribavljanju tog papira i da on samo skine snimak, te da se ne sekira”. Niko od svjedoka nije vidio nalog

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Kristal” Muamer Ožegović. Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je i preminuo.

DUPOVAC SUGERISAO DA IMA OŠTEĆENJA NA KOMBIJU

Danas, skoro šest godina nakon ovog tragičnog događaja koji godinama potresa čitavu BiH i u vezi s kojim još nisu rasvijetljene sve okolnosti, svjedoci Tužilaštva BiH su u sudnici Suda BiH otkrili javnosti do sada nepoznate detalje.

Svjedok Tarik Hošić, inače vlasnik firme koja se bavi prodajom opreme za sigurnosne video sisteme, kao i održavanjem tih sistema, na upit državnog tužitelja Ćazima Hasanspahića ispričao je pred Sudom BiH kako je došlo do toga da on vidi snimak nastao u noći stradanja Dženana Memića, a koji su zabilježile kamere na kući estradnog umjetnika Šerifa Konjevića u Velikoj Aleji.

Hošić je pojasnio da ga je dan poslije stradanja Dženana Memića telefonski pozvao Šerif Konjević kako bi mu kazao da policija treba da “vidi nešto sa snimka kamera”, te je Hošić došao do kuće Konjevića gdje je zatekao dva uniformisana policajca, a treći je bio u automobilu ispred kuće.

Muriz Memić nakon suđenja: Mozaik se sklapa, zavjese su sve kraće

Pojasnio je da je prema oznakama koje je uočio na uniformi kod jednog od policijskih službenika zaključio da on ima neki od policijskih činova. U nastavku suđenja i iz svjedočenja drugog svjedoka moglo se zaključiti da je činovani policajac bio Hasan Dupovac.

Hošiću, kao stručnoj osobi koja im dvadesetogodišnje iskustvo sa sigurnosnim video sistemima rečeno je da je potrebno da se pregledaju snimci video nadzora, te je potrebno da se skine snimak. On je kazao da mu je tada rečeno da se prethodne noći desila saobraćajna nesreća u kojoj je stradao Dženan Memić.

Svjedok je kazao da je on u to vrijeme bio student kriminalistike i da su mu bile poznate procedure i određeni propisi koji trebaju biti ispoštovani da bi se zakonski izuzeo neki video snimak, te je pitao policajca s činovima (Dupovca, op.a) “da li postoji sudski nalog za izuzimanje snimka”, na što mu je on odgovorio “da tužilac radi na pribavljanju tog papira i da on samo skine snimak, te da se ne sekira”. Na pitanje tužitelja Hasanspahića da li je svjedok taj dan ili naknadno vidio nalog za izuzimanje snimka, Hošić je odgovorio da nikad nije vidio nalog.

Svjedok Tarik Hošić je dalje pojasnio da je pristupio centralnoj jedinici video sistema na kojoj se nalazi određen broj kamera, a ta jedinica se nalazila ispod stepeništa u kući Konjevića, u prostoru koji je svjedok opisao skučenim. On se nije mogao sjetiti tačnog broja kamera, ali je rekao da su sigurno bile jedna velika i dvije na ulazu na imanje koje su pokrivale ulaz i izlaz iz Aleje.

Ispričao je da je pristupio pregledu snimka, a iza leđa mu je stajao jedan od policajaca. Prema svjedočenju drugog svjedoka to je bio Dupovac.

– Pregledavajući snimak u terminu koji su mi rekli suzio sam pretragu i na snimku zapazio “Golf 2” crvene boje, te kombi “T5”. Za kombi se nije mogla utvrditi boja. Mogla je biti tamno zelena, tamno plava ili crna. Rečeno mi je da je bila saobraćajna nesreća i bili smo skoncentrirani na eventualna oštećenja na kombiju. Prema onom što smo mogli vidjeti nije bilo oštećenja, što sam zaključio po načinu prelamanja svjetlosti na farovima, jer nije isto kada je far oštećen ili nije. Policajac je sugerirao da na faru ima oštećenje, a ja sam rekao da oštećenja nema, jer refleksija je drugačija od one koja je bila na snimku u slučaju kada je far oštećen – pojasnio je svjedok.

Iako je Dupovac došao da izuzme snimak, osim toga što nije došao s nalogom, nije imao ni uređaj za pohranu podataka sa video nadzora, pa je od Hošića tražen CD ili DVD, na što je svjedok kazao da je za prebacivanje snimka potreban USB stik koji niko od prisutnih također nije imao.

Prema izjavi Hošića u kući Šerifa Konjevića u međuvremenu se pojavio Vahidin Memić kojeg on inače poznaje, jer su zajedno išli i u školu, i koji se ponudio da donese USB stik što je i učinio.

– Kad sam dobio stik izrezao sam taj dio snimka koji je zanimao policiju i taj stik je predat policiji. Ne sjećam se tačno s obzirom na veliki protok vremena kojem policajcu je predate i ko mu je tačno dao, ali znam da je predat. Dužina tog snimka je bila oko pola sata, otprilike u vremenu od 21 sat i 45 minuta do 22 sata i 15 minuta – kazao je Hošić, dodajući da je po okončanju posla za koji je bio zadužen kazao policiji da im i dalje stoji na raspolaganju ukoliko za to bude potrebe.

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, konstatirao je da je Tarik Hošić jedina osoba koja je znala pristupne kodove kamerama, na što je svjedok kazao da to nije tačno, te da je i Šerif Konjević znao kodove koje je mogao dati i nekom drugom.

Gačanović je pokušao svjedoka navesti i na potvrdan odgovor da je on jedina osoba koja je skinula snimak s kamere na kući Šerifa Konjevića, na što je svjedok reagirao riječima: “Možda je bilo poslije mene 50 osoba, mogao je skinuti bilo ko ako je znao kodove. Šerif je mogao dati kodove”, ali svjedok je kazao da to ne zna, niti to može tvrditi.

Advokat Gačanović je pokušao nespornom predstaviti i tvrdnju da je Tarik Hošić 9. februara 2016. godine bio na području Zeničko-dobojskog kantona, te da se navodno nije mogao odazvati pozivu Šerifa Konjevića da dođe taj dan, nego je navodno kazao “da se snimak čuva 30 dana i da može doći neki drugi dan”.

Hošić je kazao da ne ostavlja takvu mogućnost i ostao je pri svojoj tvrdnji da je u kući Šerifa Konjevića bio dan nakon tragične noći u kojoj je stradao Dženan Memić.

Pred Sudom BiH danas je svjedočio i Vahidin Memić. On je pojasnio kako je došao u situaciju da se zatekne u kući Šerifa Konjevića u vrijeme kada je izuziman snimak s video nadzora iz noći kada je stradao Dženan Memić.

POZIV U SUBOTU NAVEČER “NE DOLAZI OVAMO”

Vahidin Memić je pojasnio da je u rodbinskim vezama s porodicom Memić. Dan nakon stradanja Dženana Memića, zbog zanimanja za ovaj slučaj vozio se Velikom Alejom i kada je prolazio pored kuće Šerifa Konjevića vidio je policijske službenike, među kojima je bio i Amel Serdarević kojeg je Memić poznavao. Svratio je pred Konjevićevu kuću i kako je danas kazao Memić, Serdarević mu je rekao “da ga je poslao šef da skine snimak s kamera”. Memića je zanimalo da li na snimku ima šta interesantno, te je ulaskom u kuću vidio Tarika Hošića, kojeg poznaje, te je na monitoru i sam vidio zaustavljenu sliku na kojoj je bio kombi. Kada je čuo da je za skidanje snimka potreban USB stik, Memić je prvo ponudio jedan koji je već imao u automobilu, ali taj nije odgovarao, te je od kuće donio drugi koji je predao Hošiću.

Inače, Vahidin Memić je u to vrijeme bio uposlenik jedne zaštitarske agencije koja je radila na obezbjeđenju Rezidencije kuvajtskog ambasadora u BiH, a koja se također nalazi u Velikoj Aleji i ima video nadzor. Zbog toga je kontaktirao odgovornu osobu u toj agenciji, te im je pojasnio da mu je stradao rođak i pitao da li postoji mogućnost da se skinu snimci s kamera Rezidencije iz noći u kojoj je stradao Dženan Memić. Naknadno je Memić obaviješten da je skidanje snimaka odobreno i da su prebačeni na CD.

U međuvremenu, dva-tri dana nakon ovih događaja, Vahidinu Memiću se javio Hasan Dupovac, kojeg on do tada nije poznavao.

– Dobio sam telefonski poziv od Hasana Dupovca koji mi se predstavio kao šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS. On mi je tada rekao da ima familije u Butmiru i kako će se zauzeti da se ovaj slučaj što prije riješi i da je on tu ukoliko bude bilo šta trebalo, kao i da se mogu javiti ako budem imao bilo kakvu informaciju i taj razgovor je tako i završio – ispričao je danas Vahidin Memić.

No, Dupovac se uskoro ponovo javio Vahidinu Memiću tražeći od njega uslugu.

– Bila je subota navečer. Sjedio sam s roditeljima u iščekivanju šta će se desiti s Dženanom. Hasan Dupovac me nazvao i pitao me da li sam gledao snimak s Rezidencije. Rekao sam mu da nisam. Pitao sam Dupovca gdje se on nalazi, te sam mu rekao da je CD sa snimkom u firmi i da ga mogu donijeti da ga zajedno pregledamo. On mi je rekao da je u stanici i “nipošto ne dolazi ovamo, samo pregledaj snimak i javi da li se na njemu nalazi Renault Clio”. Bilo mi je čudno što mi je Dupovac rekao “nipošto ne dolazi ovamo”, ali tada sam još uvijek vjerovao da postoji volja da se ovo riješi. Istu noć sam otišao u kancelariju, pregledao snimak i nisam na njemu vidio automobil Renault Clio o čemu sam i obavijestio Dupovca – ispričao je danas svjedok Vahidin Memić.

Dalje, ovaj svjedok je pojasnio da ga je desetak dana nakon što je Dupovca izvijestio da se na snimku ne nalazi Renault Clio, telefonski nazvala “inspektorica Sanela”, čijeg se prezimena nije mogao sjetiti, te je pitala da li mogu doći po snimak.

– Ja sam rekao da mogu, a ona je rekla da neće moći odmah donijeti nikakav papir, nego će naknadno doći pretpostavljeni ukoliko bude interesantno. Sanela je došla s još jednom muškom osobom ispred kapije i predao sam joj CD. Nisam dobio nikakav papir i ne znam šta je dalje bilo – ispričao je Vahidin Memić.

Danas je pred Sudom BiH svjedočio i Amel Serdarević, policijski službenik MUP-a KS, koji je 9. februara 2016. godine prisustvovao izuzimanju snimka s kamera video nadzora na kući Šerifa Konjevića.

Ovaj svjedok je ispričao da je za stradanje Dženana Memića saznao od majke koja s njegovim ocem živi u komšiluku porodice Dženana Memića i da i on sam poznaje porodicu Memić. Nakon toga, ovaj svjedok je obavijestio Hasana Dupovca da poznaje teren na kojem je došlo do stradanja Memića, te da se u razrješenju ovog slučaja stavlja na raspolaganje.

Nakon toga, prema svjedočenju Serdarevića nazvao ga je šef smjene po odobrenju Hasana Dupovca i s obzirom na to da je svjedok poznavao Šerifa Konjevića, rečeno mu je da s kolegom ode do Konjevićeve kuće. To je bilo 9. februara 2016. godine.

– Hasan mi je rekao da ništa ne skidam sa kamera, jer imaju prava, propisi , konvencije i da ne možemo tek tako skidati. Rekao mi je : “Nemoj ništa da diraš dok ja ne dođem” – kazao je Serdarević.

SVJEDOK NIJE VIDIO NALOG

Pojasnio je da je u međuvremenu u kuću Šerifa Konjevića došao Hasan Dupovac, kao i Tarik Hošić, te Vahidin Memić.

– Hasan i Tarik su ušli u kuću. Zadržali su se oko 20 minuta do pola sata. Bio sam ispred kuće, a ne znam gdje je bio moj kolega (zaštićeni svjedok kojem se ne može spominjati ime, op.a). Ukupno smo se tu zadržali oko 45 minuta – kazao je Serdarević.

– Ovaj svjedok je potvrdio da je stik donio Vahidin Memić, te da je snimak s kamere skinut na taj stik. Serdarević je kazao i da se ne može sa sigurnošću sjetiti da li mu je Hasan Dupovac rekao da ode po CD ni da li su on i kolega išli po taj CD.

Uprkos tome što je Serdarević rekao da mu je Dupovac uoči odlaska u kuću Šerifa Konjevića rekao da se ništa ne smije skidati sa kamera dok se ne ispoštuju propisi, na pitanje tužitelja Hasanspahića “da li je vidio da je Hasan Dupovac donio naredbu”, svjedok je rekao “nisam vidio da je Hasan donio naredbu”.

Zanimljivo je da Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca koji je danas sporio da je svjedok Tarik Hošić bio u kući Šerifa Konjevića 9. februara 2016. godine, nije reagirao kada je svjedok Serdarević rekao da je bio dan nakon nesreće u kući Šerifa Konjevića i nedvosmisleno potvrdio da je taj dan u Konjevićevoj kući vidio i Tarika Hošića.

Advokat Gačanović je Serdarevića pitao “da li je ispravno ako kažemo da ste na Vašu inicijativu otišli u kuću Šerifa Konjevića, jer ste ga poznavali”, te je pitao svjedoka je li mu poznato da je prije njega kod Konjevića bila još jedna policijska patrola.

– Ja sam rekao da poznajem Šerifa Konjevića i da možda ima video nadzor, a Hasan je rekao da odem i da vidim šta ima. Što se tiče policijske patrole, ne znam da li je neko bio prije mene – kazao je svjedok Serdarević.

Svjedok je ponovio da su Hasan Dupovac i Tarik Hošić gledali i skidali snimak, da je USB stik donio Vahidin Memić, a na pitanje advokata Gačanovića da se izjasni da li je sve to vidio, svjedok je kazao “pretpostavljam da su skidali snimak, nisu otišli kafu piti”.

Prema svjedočenju Serdarevića Hasan Dupovac je ostao u kući Šerifa Konjevića, nakon što je on tog dana otišao s tog mjesta.

Ovaj svjedok je potvrdio i da ga je nakon određenog vremena pozvao Hasan Dupovac i pitao da li je bio pozivan po pitanju posjete kući Šerifa Konjevića.

– I on mi je doduše rekao: “Ako budeš pozvan, govori istinu i samo istinu “- rekao je Serdarević.

Danas je u ovom predmetu trebao svjedočiti i Šerif Konjević, ali on je Sud obavijestio da je trenutno u inozemstvu.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 3. februar za kada je pozvano pet svjedoka. Oni su Amar Kadrić, Šejla Brković- Jusufbegović, Amela Ahmić, te Mirhan Bešlija i Emir Mehmedagić.