Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Evropski parlament se sjeća žrtava holokausta

evropski parlament anadolija (1)

Dan sjećanja na žrtve holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkog režima stradale tokom Drugog svjetskog rata

U Evropskom parlamentu održana je komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnicima se obratila 100-godišnja Margot Friedlander, koja je preživjela holokaust u Berlinu.

Kako je kazala, nije mogla vjerovati da je puštena iz nacističkog logora Auschwitz 27. januara 1945. godine.

“Izgubila sam nadu kada sam shvatila da više nikada neću vidjeti majku i brata koji su umrli u logoru”, rekla je Friedlander.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola podsjetila je i da je prva izabrana predsjednica Parlamenta Simone Veil jedna od preživjelih u holokaustu.

Poručila je da Evropski parlament neće zaboraviti holokaust.

“Holokaust je bio evropska katastrofa. Antisemitizam je doveo do katastrofe. Antisemitizam je dehumanizovao jevrejski narod. U nacističkoj Njemačkoj, ta dehumanizacija je otvorila vrata holokaustu. To nikada ne smijemo zaboraviti”, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Poručila je da “moramo držati oči otvorene, razumjeti zašto se to dogodilo i osigurati da se to ne dogodi ponovo”.

U Evropskom parlamentu je održana i minuta šutnje za žrtve holokausta.

Dan sjećanja na žrtve holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkog režima stradale tokom Drugog svjetskog rata.

U novembru 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Tog datuma 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su zloglasni logor Auschwitz. Punih 60 godina radilo se na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili pogrom jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi.

Auschwitz je bio najveći koncentracioni logor koji je osnovala nacistička Njemačka. Kroz ovaj logor je prošlo 1.300.000 ljudi iz Evrope, od kojih je 1.100.000 ubijeno. Oko 900.000 odmah je nakon dolaska ubijeno u gasnim komorama, strijeljano ili izgladnjivano do smrti, zbog čega je Auschwitz nazvan najzloglasnijim logorom smrti.