Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasprava po hitnom postupku

Danas sjednica Doma naroda, budžet Federacije BiH na dnevnom redu

dom naroda fbih fena (1)

Predstavnički dom je razmatrao budžet na sjednici u ponedjeljak, ali je vraćen u proceduru u formi nacrta iako je Federalna vlada kao predlagač tražila i tu hitni postupak

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu jedna od tema budžet Federacije za 2022. godinu, predložen za raspravu po hitnom postupku, sazvana je za danas.

Predstavnički dom je razmatrao budžet na sjednici u ponedjeljak, ali je vraćen u proceduru u formi nacrta iako je Federalna vlada kao predlagač tražila i tu hitni postupak.

Da li će Dom naroda postupiti na isti način, bit će poznato danas na sjednici.

Kako usporavanje procedure ne bi dovelo do nepokrivenosti nove fiskalne godine u FBiH najvažnijim finansijskim aktom, Vlada je predložila, a Predstavnički dom u ponedjeljak odobrio većinom glasova Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca 2022. Tom odlukom je za period januar-mart planirano 1.116.181.228 KM za finansiranje osnovnih obaveza, dok je budžet za cijelu 2022. godinu predložen u iznosu oko 5,5 milijardi KM, za 53,8 miliona više od prošlogodišnjeg.

Da bi postao operativan, federalni budžet moraju Vladi odobriti oba doma u Parlamentu doslovno u istim tekstovima jer jedino kao takvi mogu činiti jedinstveni operativni dokument.