Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dugoročna prognoza

Danas snijeg, za vikend padavine, u prognozi za proljeće najavljuju se mrazevi

kisa-snijeg

Proljeće 2020. godine u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije

U BiH će danas biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini predjela, dok je na planinama moguć i snijeg.

Ujutru i prije podne biće slabe kiše u većini predjela, umjerene na jugu i dijelom na sjeveru, dok će na planinama padati susnježica i snijeg.

Tokom dana biće prolazno suvo na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima sa mjestimičnim padavinama, dok se na jugu očekuju obilnije padavine.

Poslije podne i prema večeri nova zona kišnih oblaka sa zapada i jugozapada usloviće padavine u tim predjelima do centralnog pojasa, a do jutra i u cijeloj zemlji, kada će na planinama biti susnježice i snijega, a na jugu grmljavine i pljuskova.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južnog i jugozapadnog smjera, dok se u jutarnjim časovima i tokom prijepodneva očekuju jaki udari juga.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od nula do šest, na jugu od četiri do devet, a najviša dnevna od devet do 16 stepeni Celzijusovih.

Prognoza za vikend

U subotu će biti oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima (iznad 1000 m ) sa susnježicom i snijegom. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima u većini područja se očekuje prestanak padavina.

Intenzivnije padavine u dijelovima sjeverne i sjeverozapadne Bosne. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu od 5 do 9, a dnevna od 5 do 11, na jugu od 10 do 15 °C.

U nedjelju  umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slabe padavine u centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostatku dana postoji manja vjerovatnost za lokalno povremeno i slabu kišu u Bosni. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 3 do 8, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 8 do 13 °C.

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 6 do 11, na jugu do 13 °C.

Kada stižu proljetni dani

Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih

Prema prognoznim modelima proljeće (1.mart – 31.maj 2020.) bi u Bosni i Hercegovini trebalo da bude toplije u odnosu na prosjeĉnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godine.

Veće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto više od 40 posto. Proljeće 2020. godine u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije.

Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih. Kasni mrazevi nisu isključeni. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12, a na području južne Hercegovine mraz se ne očekuje.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U naredna tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša.

Raspored padavina prema dostupnim prognostiĉkim materijalima bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila. Očekivane ukupne koliĉine padavina trebale bi biti veće u odnosu na proljeće 2019. godine. Dostupni prognostiĉki materijali za podruĉje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu iskljuĉena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom količinom padavina, stoji u saopštenju FHMZ BiH.