Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Danas u Zetri nastavak revakcinacije građana AstraZenecom i Pfizerom

U Zetri je danas počelo docjepljivanje građana
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.813 doza vakcina

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testirane 683 osobe.

Od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam građana KS i nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 21 pacijent i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 11, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” deset. Na respiratoru i na kiseoničkoj potpori disanju nalaze se dvije osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 71 aktivan slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 658 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.737 osoba zaraženih koronavirusom i 51.379 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 51 pacijent i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na “drive-in punktu” na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 254 PCR brisa.

“Covid-pozivni” centar zabilježio je 120 poziva, a obavljen je 31 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.813 doza vakcina. Danas je planiran nastavak revakcinacije građana AstraZeneca i Pfizer vakcinama, kao i revakcinacija vakcinom Sinovac uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također će biti organizirana i vakcinacija onkoloških pacijenata.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju građane da, u slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju AstraZenecom putem Informacionog sistema ZZO-a, treba da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprječavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, građani su zamoljeni da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, u protivnom će biti vraćeni kako bi zaštitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.