Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas zasjeda Parlament FBiH: Kladionice posvađale HDZ i SDA

BiH

parlament fbih

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas bi zastupnici trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, ukoliko se usaglase dijametralno suprotni stavovi o ovoj gorućoj problematici.

Podsjećanja radi, ova sjednica je počela 20. aprila ali je prekinuta bez da je usvojen dnevni red, piše novinska agencija Patria.

Koalicioni partneri SDA i HDZ BiH imaju različito gledanje na izmjene ovog zakona. SDA predlaže da se porez plaća u mjestu odnosno kantonima gdje se nalaze kladionice, dok HDZ BiH plaćanje poreza želi da bude u sjedištima odnosno centralama kladionica koje su smještene uglavnom u Hercegovini.

Ovaj zakon doveo je i do zategnutih odnosa između SDA i HDZ BiH. Jedan broj zastupnika smatra da zakon treba vratiti Vladi FBiH koja bi utvrdila izmjene, pa ga onda uputila u parlamentarnu proceduru.

Vlasnici kladionica nedavno su zaštitu potražili i od predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji podržava njihov zahtjev da plaćaju porez tamo gdje su im sjedišta, a ne tamo gdje su poslovnice.

Godišnja dobit kladionica je više od milijardu KM.

Federalnim zastupnicima danas će se na početku sjednice obratiti Ivan Jakovčić, zastupnik u Evropskom parlamentu. Njegovom obraćanju prisustvovat će i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.