Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krenuli ka Pruscu

Dani Ajvatovice: Konjanici ispraćeni sa sarajevskog At Mejdana

konjanici ajvatovica

Među najstarijim učesnicima je i Avdo Šenderović, koji ima 69 godina. Ističe kako je veoma bitno čuvati ovu manifestaciju koja predstavlja tradiciju dužu od pet stoljeća

Konjanici iz Sarajeva jutros su iz parka At Mejdan krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa gdje će u danima vikenda biti održana centralna manifestacija ”509. Dani Ajvatovice”, javlja Anadolu Agency (AA).
Grupa od oko 30 konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju krenula je iz sarajevskog parka At Mejdan ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi.

Ispraćaju konjanika na At Mejdanu prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je i tradicionalno predvodniku konjičke kolone predao bajrak-zastavu općine.
Hadžibajrić je odgovarajući na pitanja novinara kazao kako je ovo 10. godina kako on kao načelnik ispraća konjanike sa At Mejdana ka Ajvatovici, ali da je tradicija ispraćaja konjanika iz Sarajeva prisutna već nekih 15 godina.

“Ovo je inače 509. Ajvatovica i Općina Stari grad svake godine, ne samo da upriliči ispraćaj konjanika sa At Mejdana, već pomaže manifestaciju i sa svakog drugog aspekta, koliko je u mogućnosti. Mi ćemo svakako i u narednom vremenskom periodu pomagati ovakve manifestacije koje su veoma značajne”, rekao je Hadžibajrić.

Dodao je kako ove godine sa At Mejdana, odnosno sa područja Sarajeva, ka Ajvatovici kreće između 26 i 33 konjanika, te kako imaju najavu da bi se neki učesnici naknadno trebali pridružiti sarajevskim konjanicima.
Hadžibajrić je iskoristio priliku da spomene Muhameda Potogiju, čovjeka koji je, kako kaže, začetnik svega u vezi s ispraćajem konjanika iz Sarajeva, a koji je nažalost preminuo prošle godine.

Među najstarijim učesnicima je i Avdo Šenderović, koji ima 69 godina. Ističe kako je veoma bitno čuvati ovu manifestaciju koja predstavlja tradiciju dužu od pet stoljeća.

“Treba otići gore vidjeti Ajvaz-dedinu stijenu, gdje je svojom dovom i duhom otvorio brdo. Predivno je kada se s planine Vranice spustite u Bistricu, gdje nas čitavo selo dočeka i ne dozvoljavaju da bilo gdje noćimo osim u njihovim kućama. Upravo je to prava čar i ono bosansko gostoprimstvo. Ovo je prilika da se duhovno i prirodno osvježite”, poručio je Šenderović.

Jusuf Pušina (71) je najstariji konjanik koji je ove godine krenuo iz Sarajeva ka Ajvatovici, a ono što je za njega posebno specifično jeste da je na put krenuo zajedno s unukom Samah Ališah, koja je ujedno i najmlađi učesnik iz Sarajeva, a ima svega 13 godina.

Na pitanje koji je to značaj same Ajvatovice, Pušina naglašava kako je pouka same Ajvatovice u tome da je Ajvaz-dedo molio da dobije vodu, ali on nije molio da dobije vodu samo za sebe, već da ona bude dostupna svima, dakle riječ je o dobrobiti za čovječanstvo.

“Ja na Ajvatovicu idem zajedno s unukom i to mi znači veliko zadovoljstvo, iz razloga što će moja unuka nastaviti tradiciju. Ovo je njena treća Ajvatovica, i ona je generalno jedna od najmlađih učesnika Ajvatovice. Mi na ovaj način šaljemo poruku da sve ostaje na mladosti, mi smo prolazni na ovom svijetu. Ja odlazim, a moja unuka nastavlja tamo gdje sam ja stao. Mogu kazati da sam preponosan djed”, rekao je Pušina.

Ni unuka, Samah Ališah, nije krila zadovoljstvo što ka Ajvatovici kreće u pratnji djeda.

“Mnogo mi znači da budem s nekim koga znam, koga volim, ko je moja porodica. Mogu se osloniti na njega tokom puta”, kazala je Samah.

Za Ajvatovicu kaže kako je jedan prelijep doživljaj, iako, naglašava, ona sama ima jedno dublje značenje.
“Bitno je da čuvamo tradiciju iako je ovo veoma zahtjevno, jer tokom pet dana jašete kroz planine, malo je teško, ali sigurna sam da oni koji se rekreativno bave jahanjem mogu ovo probati i sigurno uživati”, poručila je 13-godišnja Samah.

Konjanici su jašući posebno ukrašene konje prodefilirali sarajevskom Baščaršijom pa kroz ulice Ferhadiju i Maršala Tita. Izazvali su pažnju građana koji su s oduševljenjem posmatrali prolazak konjanika sarajevskim ulicama, mnogi su prolazak konjanika zabilježili i fotografijom.

Konjička kolona će svoj put nastaviti do Zemaljskog muzeja BiH gdje će konji biti utovareni u odgovarajuća vozila, a zatim biti transportovani do Fojnice. Od Fojnice, preko Vranice i sve do Bugojna, odnosno Prusca konjanici će doći do odredišta.

Konjanici će u nedjelju tradicionalno krenuti i ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i barjaktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Centralna svečanost ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“, pohod vjernika Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerski program na Platou Ajvatovice je u nedjelju, 30. juna.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz Dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.