Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva civila

sud bih1

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Darija Slavuljicu krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od osam godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje i održanog ročišta za izricanje krivične sankcije, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine donijelo je i 29. februara javno objavilo presudu kojom je optuženi Dario Slavuljica proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. S tim u vezi, Sud je optuženom Dariju Slavuljici izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Optuženi Dario Slavuljica je proglašen krivim što je u periodu od početka juna 1992. godine do 30.juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske srpske Republike Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i paravojnih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Teslić, učestvovao u napadu u namjeri da počini progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na etničkoj i vjerskoj osnovi, tako što je zajedno sa drugim pripadnicima ovih vojnih i policijskih formacija u noćnim satima 17/18.06.1992. godine na planini Borje, lokalitet zv. Bebe, učestvovao u ubistvu 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prethodno izvedenih iz SJB Teslić i Vojnog zatvora Pribinić, a čiji posmrtni ostaci su ekshumirani 1999. godine.

Prilikom razmatranja i odlučivanja o prihvatanju sporazuma koji je optuženi zaključio sa Tužilaštvom BiH, a kojim je predviđena kazna zatvora u trajanju od sedam do devet godina, a tako i odmjeravanja kazne Sud je imao u vidu više okolnosti naročito značajnog karaktera: iskreno kajanje optuženog, činjenicu da je u vrijeme izvršenja djela imao devetnaest godina, odnosno da se radilo o mlađem punoljetnom licu kome se ne može po zakonu izreći kazna dugotrajnog zatvora.

Uzeo je i činjenicu da je on već neposredno nakon izvršenja djela 1992. godine prilikom saslušanja od strane nadležnih organa priznao izvršenje djela i suočio se sa onim što je učinio i da je već tada započeo svoj proces rehabilitacije, a naročito njegovu izraženu spremnost saradnje sa tužilaštvom u svim fazama postupka, te doprinos razjašnjenju okolnosti pod kojima se desio zločin, te je našao da je opravdano prihvatiti sporazum zaključen između optuženog i tužilaštva, kao i da će se izrečenom kaznom zatvora u trajanju od osam godina, postići svrha kažnjavanja iz člana 39. KZ BiH.

Na osnovu primjene odredbe člana 56. KZ BiH, vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru će se uračunati u izrečenu kaznu zatvora.

Sud je takođe donio rješenje kojim su produžene mjere zabrane: zabrane putovanja van granica Bosne i Hercegovine uz zabranu izdavanja novih važećih putnih isprava, te zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH.