Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RK “Neretva”: Izjava Smaje Karačića je obmana javnosti

smajo karacic

U povodu izjave generalnog tajnika Rukometnog saveza BiH, Smaje Karačića koji tvrdi kako je žalba Ženskog rukometnog kluba “Neretva” odbijena na redovnoj sjednici Predsjedništva i Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH, predstavnici Rukometnog kluba (RK) “Neretva” iz Jablanice oglasili su se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je spomenuta izjava obmana javnosti.

U priopćenju je pojašnjeno kako je rješenje Rukometnog saveza od 1. ožujka ove godine RK ‘Neretva’ zaprimila danas putem e-maila, a kojim je pored ostalog izrečeno da se utvrđuje kako ne postoje materijalne povrede pravila igre određenih Propozicijama natjecanja, EHF-a i IHF-a, a koje povrede bi mogle imati za posljedicu poništenje utakmice između OŽRK “Jedinstvo Adler” Tuzla i ŽRK “Neretva” Jablanica, odigrane dana 16. svibnja prošle godine u Tuzli, te da je ta odluka konačna i izvršna.

Također u priopćenju se navodi kako je spomenuto rješenje potpisao i službenim pečatom ovjerio Enid Tahirović koji se predstavlja kao predsjednik Rukometnog saveza BiH. Međutim, iz RK “Neretva” Jablanica navode kako Enid Tahirović nije predsjednik Rukometnog saveza BiH, jer, kako se navodi, ne postoji rješenje o upisu u registar u kome je on upisan kao zastupnik Rukometnog saveza BiH.

Spomenute navode iz RK Neretva obrazlažu i potkrjepljuju Rješenjem Ministarstva pravde BiH u kojem ih je spomenuti organ obavijestio kako Rukometni savez BiH nije upisan u registar toga Ministarstva kao i rješenjem Županijskog suda Sarajevo o registraciji Rukometnog saveza iz 1994. godine.

“I od ostalih ministarstva smo obaviješteni kako Rukometni savez nije upisan u registar udruženja, dok nas je Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo kako je Rukometni savez, kao i ostali sportski savezi, bio u obvezi da izvrši preregistraciju do 2011. godine”, navodi se u priopćenju.

Također, istaknuto je kako RK “Neretva” nije zaprimila ni prvostupanjsko ni drugostupanjsko rješenje te kako je daleko od podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti koji će rješavati Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH tek kada ga podnese neka od stranaka (RK “Neretva” ili OŽRK “Jedinstvo- Adler”). Isto tako, navedeno rješenje je donio Izvršni odbor RS BiH, a kako se navodi u njemu, postupajući po prijedlogu generalnog tajnika RS BiH te ovlaštenjima iz Statuta Rukometnog saveza BiH.

Međutim, prema tim odredbama, navode iz RK “Neretva”, Izvršni odbor RS BiH odlučuje o zaštiti zakonitosti kao izvanrednom pravnom lijeku, a ne o žalbi na utakmicu o kojoj nadležno prvostupanjsko tijelo-komesar natjecanja – još nije donio odluku s poukom o pravnom lijeku.

“Očigledno je kako su preskočili neke stepenice i Izvršni odbor RS BiH je izašao iz okvira svojih ovlaštenja s očiglednom namjerom da pribavi protupravnu korist ili privilegije OŽRK “Jedinstvu Adler” iz Tuzle. Sud će utvrditi je li to rješenje doneseno od strane ovlaštene osobe, kakav pravni učinak to rješenje ima i je li ono postalo konačno i izvršno, a zasigurno je da izrečena mjera osiguranja ostaje na snazi sve do naredne odluke suda o mjeri osiguranja”, navodi se na kraju priopćenja koje potpisuje tajnik RK “Neretva” Džemal Ovnović.