Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH

Datum zločina nad tuzlanskom mladosti nije dobio podršku da bude proglašen danom žalosti

Parlament FBiH-korona zakon

Vlada je ranije reagovala i kazala da inicijativa nije prihvatljiva, s obzirom da je u pripremi zakon o ovoj tematici

Inicijativa zastupnika Samire Begić i Salke Zildžića da 25. maj, dan zločina nad tuzlanskom mladosti bude proglašen danom žalosti na teritoriji Federacije BiH nije dobila podršku.

Vlada je ranije reagovala i kazala da inicijativa nije prihvatljiva, s obzirom da je u pripremi zakon o ovoj tematici.

Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH za 2018. godinu, također nije prihvaćen.

Irgan Čengić predložio je da ministrica okoliša FBiH, sa predstavnicima Kantona Sarajevo i Zeničko – dobojskog kantona, te JP Elektroprivreda BiH naprave plan za spalionicu otpada iz Termoelektrane Kakanj.

Zaključak nije dobio podršku.

Podršku zastupnika nije dobio ni Izvještaj o radu i poslovanju JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar za 2018. godinu.

Prilikom glasanja o izvještajima JP Aerodrom Sarajevo došlo je do tehničkih problema zbog čega je data 20-ominutna pauza.

Zastupnici nisu podržali izvještaj o poslovanju JP Aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo za 2016, dok su podršku dobili izvještaji za 2017. i 2018. godinu.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) kazao je da se milioni koji se skupe od taksi Aerodroma uzimaju za razvoj drugih aerodroma u FBiH, dok se desetine miliona od dobiti uzimaju i prebacuju na račun Vlade FBiH.

Zbog toga je predložio da se naredne godine iz budžeda Vlade FBiH planira finansijska sredstva JP Aerodrom Sarajevo za razvojna i kapitalna ulaganja, čime bi se Aerodromu vratio dio sredstava uplaćenih u budžet.

Čengićev zaključak podržao je i zastupnik Naroda i pravde Nermin Muzur.

Međutim, zastupnici u Predstavničkom domu FBiH nisu podržali ovaj zaključak.

Predstavnički dom FBiH primio je na znjanje Izvještaj o zaduženju FBiH po emisiji obveznica od 5. decembra 2018. godine do 23. juna 2020. godine. Na znanje je primljen i Izvještaj Federalnog ministarstva finansija o realizaciji

Zaključaka V. Broj 1276/2018 (Instrukcije javnim preduzećima da izvrše uplatu sredstava iz akumulirane dobiti u Budžet Federacije BiH).

Zastupnici su primili na znanje Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 11.12.2018. godine, te Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa (6M) na dan 19.05.2020. godine.

Informacija po inicijativi za nastavak rada i poslovanja pogona i postrojenja „Global Ispat Koksna industrija Lukavac“,

Zajednički zaključak Samire Begić (SDA) i Nasihe Pozder (NS) da Federalno ministarstvo okoliša kompaniji Global Ispat Koksna industrija Lukavac izda integralnu okolišnu dozvolu nije dobio potrebnu većinu, a falio mu je samo jedan glas.

Sjednica je potom završena.

Kolegij Predstavničkog doma zakazao je sljedeću sjednicu 30. septembra.