Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacija "Kra"

Kako je uhapšen Momčilo Krajišnik: Francuski komandosi prepoznali ga po obrvama

momcilo-krajisnik

Kako je uhićen ovaj ratni zločinac opisano je u dokumentarcu “Operacija Kra” rediteljice Anne Roch

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je bio zaražen koronavirusom, preminuo je jutros na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Krajišniku je ranije otkrivena zaraza koronavirusom, a nakon što mu se stanje pogoršalo, prebačen je s Pala u Banju Luku.

Nakon dijagnostičkih procedura utvrđena mu je obostrana upala pluća.

“Obavještavamo javnost i medije da je jutros 15.9.2020. godine, u 06:00 sati u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske”, saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Podsjetimo, Krajišnik je uhićen 2000. godine po potjernici Haškog tribunala, gdje mu je 27. septembra 2006. izrečena presuda za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. avgusta 2013. godine jer je odslužio dvije trećine kazne.

Uhićen 2000. godine akcijom francuskih komandosa

Kako je uhićen ovaj ratni zločinac opisano je u dokumentarcu “Operacija Kra” redateljice Anne Roch. Uhitili su ga pripadnici francuskih snaga za posebne namjene. Bilo je u aprilu 2000. na Palama.

U februaru 2000. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba.

Nekoliko mjeseci prije toga, na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne postrojbe.

Hapšenje Krajišnika na Palama (Foto: EPA)

“Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji”, priča Gerard (kao i njegovi kolege u filmu, otkriva tek nadimak ili ratno ime).

U martu 2000. primijetio je povorku crnih audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva.

Prepoznali ga po obrvama

Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

“Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora toaleta. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je”, prisjećao se Gerard.

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava čuvenoj postrojbi mornaričkih komandosa “Hubert”.

“Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog”, rekao je zapovjednik postrojbe Laurent Isnard.

“Za to će nam trebati čarobni štapić”, našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. “Teleportirati ga u zatvor a da to ni sam ne primijeti.”

Danima ga promatrali

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta – nazvana “John” – skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru promatračnicu: štagalj.

“Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu”, rekao je.

“No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na štagalj i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati.”

Francuski komandosi u međuvremenu avionom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost, uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće.

Hapšenje Krajišnika na Palama (Foto: EPA)

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

“Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku”, kaže Nemo. “Oružja ima u svakoj kući.”

Eksplozivom razvalili vrata

Skupina se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju laserske ciljnike, ali je njihov snop nevidljiv. “Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje”, rekao je Nemo nasmiješivši se. Jedna do dvije crvene tačke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja.

“Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak”, kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija.

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na spratu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisice.

Odveden je helikopterom u pritvor.