Dautbašić neće dobiti podršku za imenovanje u Vijeće ministara BiH

BiH

dautbasic

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije sazvana, niti je informisana o detaljima hapšenja kandidata za ministra prometa i komunikacija Bakira Dautbašića, a niti se izbor ministra nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PS BiH, rekao je za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i zastupnik NDP-a koji djeluje u okviru Saveza za promjene u Predstavničkom domu PS BiH.

“Mislim da je jučerašnja izjava Fahrudina Radončića neozbiljna. Izjava da nakon hapšenja gospodina Dautbašića ustvrdi da je on prvi i jedini kandidat za ministra saobraćaja i veza je jednostavno ili da se on odužuje gospodinu Dautbašiću za nešto ili nema ozbiljne namjere da taj prijedlog dobije podršku. Jer, jasno je da će on vrlo teško dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, zapravo gotovo sigurno da neće dobiti podršku”, naglasio je Novaković.

Upitan da li to znači da će zastupnici iz bh. entiteta Republika Srpska glasati protiv imenovanja kandidata SBB-a Bakira Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH, Novaković je naglasio kako to ne može da tvrdi u ovom momentu, “iako mogu to reći sa velikom vjerovatnoćom”.

“Naravno, nije bilo nikakvih razgovora između stranaka koje su u većini iz RS-a i FBiH tako da se vrlo teško može očekivati podrška ako prije toga nisu vršene nikakve konsultacije. Da bi neki kandidat bio validan, podrazumijeva da se dobije i potvrda Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), da se radi o nekome protiv koga se ne vodi krivični postupak. Ta potvrda se neće dobiti. Mislim da je ona kvalifikacione prirode, i ukoliko se ona ne dobije, da neće ni doći do Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH”, rekao je Novaković.

On navodi da što se tiče tog parlamentarnog tijela “trenutno taj predmet imenovanja u Savjet ministara BiH nije u proceduri”.

“To znači da ćemo imati nepopunjen Savjet ministara BiH. Takođe, to znači da smo kod smjene ministra prometa i komunikacija, prvenstveno mislim na stranke iz FBiH koje čine većinu, bili neozbiljni i neodgovorni”, naglasio je u razgovoru za AA Momčilo Novaković.

Po nalogu Tužilaštva BiH kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH Bakir Dautbašić uhapšen je jučer pod sumnjom za ometanje rada pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke.

Istovremeno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jučer je zvanično dobio prijedlog za imenovanje Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH iz SBB-a, te je materijale u skladu sa zakonskom regulativom poslao na očitovanje SIPA i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koje kao državne institucije prije procedure imenovanja daju očitovanje o tome da li postoje smetnje za imenovanje kandidata.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 10. decembra 2015. godine sa pozicije ministra prometa i komunikacije BiH smijenio je Slavka Matanovića iz Demokratske fronte s obzirom na to da je tu stranku u parlamentarnoj većini zamijenio SBB koji treba i da predloži kandidata za tu, ali i poziciju zamjenika ministra odbrane BiH. Odluku o smjeni Matanovića potvrdio je i Dom naroda PS BiH čime Ministarstvom prometa i komunikacija BiH od tada rukovodi zamjenik ministra Saša Dalipagić.