Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davanje imena po osobi optuženoj za ratne zločine neljudski čin

Ivana_Maric

Svako ko ima imalo razuma i savjesti će se složiti da je davanje imena bilo čemu po osobi optuženoj za ratne zločine neljudski čin, ocijenila je u izjavi za Fenu politička analitičarka Ivana Marić, komentirajući otvaranje studentskog doma na Palama nazvanog po Radovanu Karadžiću, kome u četvrtak treba da bude izrečena presuda u Hagu.

– Po pitanju komentarisanja bilo čega što dolazi od Milorada Dodika složila bih se sa Mladenom Ivanićem koji je izjavio da ima ozbiljnijeg posla nego da se sa Dodikom takmiči u primitivizmu. Zašto gubiti vrijeme na komentiranje poteza osobe koja je potpuno promijenila svoje stavove i pogazila sve što je ranije govorila. Svako ko ima imalo razuma i savjesti će se složiti da je davanje imena bilo čemu po osobi optuženoj za ratne zločine neljudski čin, tako da je nepotrebno komentarisati da li je to ispravno ili ne – kazala je Marić.

Međutim, naglasila je, poznavajući aktuelnu političku situaciju u Republici Srpskoj i tešku finansijsku situaciju s kojom se vlasti RS-a ne mogu i ne znaju izboriti bilo je za očekivati da će se očajnički uhvatiti za neku novu provokaciju javnosti.

– Lažna obećanja referenduma su već postala smiješna tako da su vlasti RS-a morale smisliti novu zabavu za građane kako oni ne bi razmišljali o lošoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze. Da ovo služi isključivo za pridobijanje pažnje javnosti, posebno pred izbore, govori i činjenica da je ovaj studentski dom Dodik već jednom otvorio 2014. godine pred opće izbore, a da ni nakon ovog ponovnog otvaranja nije sigurno da li će studenti moći odmah useliti – navodi Marić.

Međutim, smatra onam, kao i u svemu u životu, tako i u ovome treba gledati pozitivnu stranu.

– Možda će se neko od stanara ovog studentskog doma zapitati po kome je dom dobio ime pa će saznati da se radi o nekome ko je odležao u zatvoru jer je državnim novcem izgradio vikendicu, nekome ko nije odslužio vojni rok, nekome ko je srpski narod držao kao taoce jer se nije htio predati sudu, nekome ko se nije htio predati sudu čak ni nakon što su vlasti RS-a i članovi njegove najuže porodice to od njega tražili, nekome ko se preko 10 godina krio pod tuđim imenom baveći se alternativnom medicinom i nekome koga je srbijanska služba sigurnosti uhapsila i predala sudu. Dakle, ko bude želio čuti istinu saznat će da je studenski dom naziv dobio po dr. Radovanu Karadžiću tj. dr. Draganu Dabiću, prevarantu, kukavici, izdajici srpskog naroda i ratnom zločincu – zaključila je Marić.