Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ultimatum dragičevića

David bi danas napunio 25 godina, njegov otac Davor poručuje: Pred Tužilaštvo BiH dolazim sa šatorom

Banja Luka: Krim-tehničari MUP-a RS oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu Davida Dragičevića
27.01.2022., Banja Luka (BiH) - Danas je izrecena presuda u predmetu kojom su oslobodjeni Mikica Marjanac i Zoran Bosnjak, krim tehnicari Policijske uprave Banjaluka, zbog sumnje da su pocinili krivicno djelo "Sprjecavanje dokazivanja", odnosno zbog sumnje da su unistili donji ves Davida Dragicevica koji je mogao i trebao da posluzi kao vazan dokaz u istrazi. Izricanju presude je prisustvovao i Davor Dragicevic, otac ubijenog Davida Dragicevica, kao i predstavnici udruzenja gradjana "Put pravde". Davor je nakon presude burno reagirao i najavio da 27. ozujka odlazi pred Tuzilastvo BiH i da ce, ako bude trebalo i do tada se nista ne desi, spavati u satoru na ulazu u Tuzilastvo dok se ne pohapse ljudi koje on smatra odgovornim za ubojstvo svog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas

David Dragičević, mladić iz Banja Luke, koji je pronađen mrtav 2018. godine i čije okolnosti smrti nisu rasvjetljenje ni poslije skoro četiri godine, danas bi napunio 25 godina.

Članovi grupe “Pravda za Davida” na svojoj Facebook stranici napisali su da će se danas u 16 sati okupiti na ušću Crkvene u Vrbas.

Upravo na tom mjestu je 24. marta 2018. pronađeno beživotno tijelo ovog mladića.

“David bi danas napunio 25 godina. Dan koji je trebao biti pun radosti i veselja zauvijek je pretvoren u crnilo i tišinu. Okupićemo se danas u 16h na mjestu gde su Davidu oduzeli život, na ušću Crkvene u Vrbas”, piše na stranici grupe uz napomenu da “oprosta i zaborava nema”.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Okolnosti smrti, koja je okarakterisana kao ubistvo, do današnjeg dana nisu razriješene.

Policija je prvobitno tvrdila da se radi o samoubistvu, ali je u junu 2018. godine pokrenuta istraga.

Njegovi roditelji od samog početka navode da su u ubojstvo umiješani pojedini pripadnici MUP RS. Policajci oslobođeni optužbi za skrivanje dokaza o ubistvu Davida Dragičevića.

Policija je prvo tvrdila da se radi o “slučajnoj smrti”, ali je u ljeto 2018. godine pokrenuta istraga protiv nepoznatih osoba za ubistvo. Njegovi roditelji od samog početka navode da su u ubistvo umiješani pojedini pripadnici MUP-a RS-a.

Presuda banjalučkog suda

Osnovni sud u Banjoj Luci je 27. januara oslobodio optužbe djelatnike Policijske uprave Banja Luka Mikicu Marjanca i Zorana Bošnjaka da su počinili kazneno djelo “sprečavanje dokazivanja” u slučaju smrti Dragičevića.

Sud je u presudi od četvrtka (27. januara) obrazložio da tužiteljstvo nije dokazalo navode te da nije dokazana namjera, odnosno da optuženi navodno nisu namjerno uništili dokaze.

Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci podiglo je u septembru 2018. godine optužnicu protiv Marjanca i Bošnjaka zbog nestanka donjeg rublja, koje je bez objašnjenja nestalo nakon obdukcije tijela.

Donje rublje je, zajedno s ostalim odjevnim predmetima, prebačeno nakon obdukcije u prostoriju za sušenje predmeta u Policijsku upravu Banja Luka, a optužnica tereti Marjanca i Bošnjaka da su bacilli, odnosno uništili odjeću.

Suđenje je počelo u aprilu 2021. godine, dvije godine nakon što su se Marjanac i Bošnjak izjasnili da nisu krivi. Razočaran presudom, otac stradalog mladića Davor Dragičević prosvjedovao je u četvrtak s članovima grupe “Pravda za Davida” ispred zgrade Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Ultimatum Davora Dragičevića

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju. Tužiteljstvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo preuzeti istragu u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

Od kraja marta 2018. godine roditelji Davida Dragičevića i grupa “Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su proteste  s ciljem otkrivanja istine o smrti mladića.

Davor Dragičević je najavio da će 27. marta doći pred Tužilaštvo BiH sa šatorom i da neće odlaziti.

“Ako ne budu počeli rješavati ubistvo Davida Dragičevića i hapsiti odgovorne, 27. marta ujutro doći ću ispred Tužiteljstva BiH i neću odlaziti, pa neka me uhapse”, rekao je.