Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Davor Dragičević svjedočio na suđenju po Dodikovoj tužbi za klevetu

Banja Luka: Krim-tehničari MUP-a RS oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu Davida Dragičevića
27.01.2022., Banja Luka (BiH) - Danas je izrecena presuda u predmetu kojom su oslobodjeni Mikica Marjanac i Zoran Bosnjak, krim tehnicari Policijske uprave Banjaluka, zbog sumnje da su pocinili krivicno djelo "Sprjecavanje dokazivanja", odnosno zbog sumnje da su unistili donji ves Davida Dragicevica koji je mogao i trebao da posluzi kao vazan dokaz u istrazi. Izricanju presude je prisustvovao i Davor Dragicevic, otac ubijenog Davida Dragicevica, kao i predstavnici udruzenja gradjana "Put pravde". Davor je nakon presude burno reagirao i najavio da 27. ozujka odlazi pred Tuzilastvo BiH i da ce, ako bude trebalo i do tada se nista ne desi, spavati u satoru na ulazu u Tuzilastvo dok se ne pohapse ljudi koje on smatra odgovornim za ubojstvo svog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Moje izjave nisu takve da ja mislim da je on ubio moje dijete, već da on štiti ubice i da prikriva pravu istinu – rekao je Davor Dragičević

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, svjedočio je na banjalučkom Osnovnom sudu tokom ročišta po tužbi Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, za klevetu.

Dodik je tužio Davora Dragičevića zbog njegovog intervjua datog beogradskom nedjeljniku NIN 2019. godine, a tužen je i glavni i odgovorni urednik tog medija Milan Ćulibrk, javio je BIRN BiH.

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, pročitao je dijelove iz intervjua koji je Dragičević dao novinarki beogradskog NIN-a, a u kojima Davor Dragičević pominje Dodika “kao ubicu njegovog sina Davida”.

Odbrana Davora Dragičevića prigovorila je da su rečenice koje je pred Sudom pročitao Dodikov advokat izvučene iz konteksta cijelog intervjua i da kada se čita cijeli intervju, imaju sasvim drugačije značenje.

– Ja sam Milorada Dodika u svojim izjavama spominjao ne kao fizičko lice, već kao nekoga ko je obavljao funkciju predsjednika Republike – kazao je Davor Dragičević svjedočeći na Osnovnom sudu u Banjaluci.

On nije sporio da je Dodika pominjao u više navrata, ali tvrdi da je to uvijek bilo u kontekstu funkcija koje je obavljao, ali i zbog same umiješanosti Dodika u cijeli slučaj nakon ubistva Davida Dragičevića.

– Moje izjave nisu takve da ja mislim da je on ubio moje dijete, već da on štiti ubice i da prikriva pravu istinu – rekao je Davor Dragičević.

On je govorio o tome da se Dodik sam “upleo” u slučaj “Dragičević” dolaskom na sahranu, na izjavljivanje saučešća i pojavljivanjem na protestu ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

O tome su govorili i svjedoci Odbrane – Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Njih dvoje su, svjedočeći, kazali kako je svima koji su se tada okupljali oko porodice Dragičević bilo neobično da predsjednik RS dolazi na sahranu nepoznatom mladiću, naročito nakon što ga je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS “kvalifikovao kao narkomana i lopova”.

– Tek kada nije uspio da kupi Davora Dragičevića i ‘Pravdu za Davida’, Dodik je počeo da Davida Dragičevića kvalifikuje kao narkomana, a ‘Pravdu za Davida’ kao rušitelje Republike Srpske – rekao je Perduv.

Dodikovi pravni zastupnici prigovorili su iskazima svjedoka kao nerelevantnima u odnosu na optužnicu.

Sudija Dejan Trivić nastavak glavnog pretresa zakazao je za 6. februar naredne godine.