Debevec: Neće biti novog suđenja Radončiću, završit ću taj predmet

Ranko Debevec1

Novoimenovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je da će završiti sve predmete na kojima trenutno radi kao sudija, a jedan od najzvučnijih među njima je suđenje predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

Pravila na osnovu kojih radi Sud BiH predviđaju da u slučaju promjene sudije tokom procesa, suđenje mora da počne iznova.

Debevec sudi u nekoliko važnih slučajeva i svjestan je, kako kaže, da bi izostankom iz sudskog vijeća napravio veliku štetu.

“Te predmete neću davati kolegama u rad jer bi to proizvelo razne posljedice s obzirom na to da bi suđenja morala početi iznova. Sve te predmete časno ću i pošteno završiti jer za to nema nikakve zakonske prepreke”, rekao je Debevec za “Glas Srpske”.

On je dodao da će ostati i član sudskog vijeća u predmetu “Radončić i drugi”.

Debevec će biti u sudnici i u slučaju “Leon Mendez i drugi” kojima se sudi za organizovani međunarodni kriminal, odnosno trgovinu kokainom, te u slučaju “Vlado Delić i drugi”, takođe, u vezi sa međunarodnim kriminalom.

Novoimenovani predsjednik Suda BiH član je sudskog vijeća i u predmetima protiv boraca na stranim ratištima, među kojima je slučaj Mehmeda Tutmića, koji je donedavno bio u bjekstvu.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH izabrao je u srijedu, 14. decembra, Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH na šestogodišnji mandat, nakon što je 12 godina na ovoj funkciji bila Meddžida Kreso.