Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik suda bih

Debevec odgovorio Dodiku: Pozivam ga da iznese dokaze pred javnost

RANKO-DEBEVEC-FOTO-MARIO-ILICIC-1

Dodik je kazao kako su mu poznati navodi da je za neke predmete uzimao mito. Kazao je da daje “novinarima da istraže, te da nije prijavio “špansko” ime i prezime”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je danas da predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima špansko ime i prezime i da tu činjenicu, kako je istakao, nije prijavio kada se kandidovao. Debevec je u izjavi za N1 odgovorio na navode Dodika, kazavši da članu Predsjedništva smeta jer “nema politički uticaj na Sud BiH”.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako su mu poznati navodi da je za neke predmete uzimao mito. Kazao je da daje “novinarima da istraže, te da nije prijavio “špansko” ime i prezime”.

“Što se tiče bilo kakve priče vezano za to, ja smatram da je u krajnjoj liniji neozbiljno da član Predsjedništva se bavi predsjednikom Suda BiH koji je izabran ne od strane politike, nego VSTV-a. Predsjednik Suda radi u skladu sa zakonom, izmijenjene su zakonske odredbe kada se radi o Zakonu o OSA-i i sve te naredbe koje se izdaju prolaze nekoliko filtera prije nego se izdaju, te predsjednik Suda nema nikakva neograničena neovlaštenja”, kazao je Debevec.

Pozvao ga je da objavi dokaze i ime koje je spominjao.

“Očigledno gospodin Dodik se bavi nekim državljanstvom i imenom, pa ga pozivam da to ime objavi, a ja njega pozivam da objavi svoje srbijansko ime jer ima srbijansku putovnicu. Ne znam šta je tu problem što on ima srbijansko državljanstvo, nekretnine u Srbiji i čak u Rusiji. To nije problem ni za koga, a problem sam ja koji imam bilo kakvo državljanstvo ili bilo šta što se veže za te stvari. Ja ne vidim u čemu je problem”.

“Što se tiče španskog imena, pozivam gospodina Dodika da objavi to moje ime i da ga i ja saznam. I da imam i da nemam špansko državljanstvo, to je potpuno nerelevantno. Familija moje majke je protjerana prije 500 godina iz španske države. Ja ne vidim bilo kakav problem u tome”.

Još mu je uputio poziv da pred javnost iznese dokaze o mitu i korupciji.

“Pozivam gospodina Dodika da pred javnost iznese dokaze o bilo kakvom mitu i korupciji, a da se ne bavi mahalskim pričama. Dodik ne pominje nijedan dokaz kada je u pitanju mito i korupcija, kaže “mi imamo dokaze o tome”. On direktno uvezuje sebe i one koji se bave podmetanjem i montiranjem”.

O tužbi za klevetu razmišlja, dodao je.

“Najvjerovatnije da ću podnijeti tužbu za klevetu protiv Dodika jer se radi o stopostotnoj kleveti i razmislit ću o tome. Problem je što gospodin Dodik nema politički uticaj na Sud BiH pa mu ja smetam”.