Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Deblokirana Inicijativa o traženju dokaza o upletenosti Špirića u korupciju

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. (L-D) Bakir Izetbegovic, Nikola Spiric, Dragan Covic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ovu inicijativu pokrenuli su poslanici Damir Arnaut (NS), Predrag Kojović(NS), Aida Baručija(NB) i Mirjana Marinković-Lepić(NS)

Nakon višemjesečnog odugovlačenja Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je večeras inicijativu za pokretanje procedure traženja informacija i dokumentacije kao dokaza da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i tako ostvario ličnu korist. Ovu inicijativu pokrenuli su poslanici Damir Arnaut (NS), Predrag Kojović(NS), Aida Baručija(NB) i Mirjana Marinković-Lepić(NS).

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Predstavnički dom o ovoj inicijativi raspravljat će na narednoj sjednici.

U inicijativi je naloženo Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju inicijative navedeno je da “Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje”.

Podsjećamo, Nikola Špirić je 2018. godine je uvršten na američku crnu listu zbog sumnjivih nezakonitih aktivnosti tokom mandata poslanika u Predstavničkom domu Parlamentu BiH. Njemu i članovima njegove uže porodice je zabranjen ulazak u SAD.

Nikola Špirić je aktuelni delegat, odnosno član Kolegija predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.