Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dedić: Lokalne zajednice će imati značajnije prihode od korištenja šuma

Šemsudin Dedić

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić, nakon što je Vlada FBiH danas razmatrala Prednacrt zakona o šumama, istakao je da će lokalne zajednice imati značajnije prihode od korištenja šuma na svojoj teritoriji.

Tim prednacrtom zakona predviđeno je uređenje, očuvanje i zaštita šuma, šumskog zemljišta te održivo gospodaranje.

Dedić je podsjetio da ta oblast u Federaciji BiH već sedam godina nije uređena zakonom, a da je Ustavni sud FBiH krajem 2011. godine van snage stavio i uredbu koja je uređivala oblast šumarstva s objašnjenjem da su povrijeđena prava lokalne zajednice.

– Korisnici šuma direktno će na račun lokalnih zajednica uplaćivali sredstva – pojasnio je Dedić.

Ta naknada povećana je u odnosu na raniji period.

Dedić je naglasio da su Prednacrtom predviđene i kazne za nepoštivanje, za korisnike šuma, ali i za sve one koji se ponašaju suprotno odredbama.

Naveo je da je u samom zakonu predviđena obaveza donošenja uredbe kojom bi se utvrdili kriterije za bodovanje kupaca na tržišnim osnovama, sve s ciljem efikasnijeg korištenja ove oblasti i otvaranja radnih mjesta.

– Opredjeljenje ove vlade je da se zakon poslije sedam godina donese jer nemamo niti jednim propisom regulisanu oblast šumarstva na nivou Federacije BiH – istakao je Dedić.

Vlada Federacije BiH razmatrala je Prednacrt zakona o šumama koji će se ponovo naći pred članovima Vlade nakon što budu razmotrene određene primjedbe i prijedlozi na predloženi tekst prednacrta zakona.