Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dedić: Samo zajednički možemo graditi bolju Jablanicu

nacelnik_opcine_jablanica_salem_dedic
Salem Dedić

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić upriličio je u petak press konferenciju na kojoj se osvrnuo na rad i aktivnosti koje je kao općinski načelnik, u saradnji sa Općinskim vijećem, vodio u 2016. godini.

Uz izražavanje ličnog zadovoljstva za uspješan rad i realizaciju u 2016. godini, jer su, kako kaže Dedić, u najvećoj mogućoj mjeri realizirani programi rada Općinskog vijeća, općinskog načelnika i službi.

– Zadovoljstvo mi je osvrnuti se na strateški najvažnije projekte, a posebno otvaranje naše nove sportske dvorane, sportske ljepotice, što je nešto što smo dugi niz godina radili od 2010. godine i što je za jednu malu općinu kao što je Jablanica, nešto vrlo značajno za razvoj sporta. To će prepoznati oni koji budu igrali pa, i ako bog da, i naše reprezentacije u raznim sportovima i naravno omladina kao i svi drugi koji budu igrali, te mi građani općine Jablanica koji budemo boravili u onom prelijepom prostoru. S obzirom da je ovaj taj projekat dugogodišnji, posebno bih ga istakao, jer me je to posebno radovalo u 2016.godini – kazao je Dedić u uvodnom obraćanju.

Dodao je kako također izražava veliko zadovoljstvo što su stvorili pretpostavke i učinili pomake nastavkom aktivnosti realizacije razvoja Integralne strategije Općine Jablanica, usvojenog Prostornog plana općine Jablanica i drugih dokumenata, te kako vrijeme već pokazuje značaj onoga što su radili, jer se, prema njegovim riječima, na kraju ove godine već pokazuje stanje umanjenja nezaposlenosti na birou rada za nešto manje od stotinu.

– Pokazatelji bi bili i još bolji da se nisu desile stvari na koje mi nismo mogli uticati, a to je stečaj u GP „Hidrogradnja“ Sarajevo, u kome je bilo puno radnika iz Jablanice, otpuštanje nekih radnika u „Granitu“, „Granitmontu“, povratak velikog broja Roma iz Italije i nekih zapadnoevropskih zemalja. Raduju me ovi realni pokazatelji opadanja broja nezaposlenih za nešto manje od godinu dana. Naglašavam da ćemo u narednoj godini i u mandatnom periodu voditi aktivnosti ka smanjenju broja nezaposlenih i doći do broja manjeg od dvije hiljade nezaposlenih.

Obzirom da su u protekloj godini održani lokalni izbori, Dedić je bio predložen kao zajednički kandidat stranaka SDA i SBB-Fahrudin Radončić, te je po četvrti put izabran na funkciju Općinskog načelnika.

– Koristim priliku da se zahvalim svim biračima koji su mi dali podršku i nadam se da ću u naredne četiri godine to njihovo povjerenje uvelike opravdati. Oni koji mi nisu dali podršku imaće razloga da podrže ono što radim. Uz pomoć novog rukovodstva Općinskog vijeća na čelu sa g-dinom Matom Mijićem i dvotrećinskom većinom okupljenom oko projekata Općinskog načelnika, su stvari koje su me posebno radovale u 2016.godini.

Dedić se na press konferenciji, između ostalog, osvrnuo i na sjednice novog Općinskog vijeća Jablanica te kazao kako je po njemu konstituisanje općinskog vijeća neopravdano kasnilo.

– Od konstituisanja Općinskog vijeća koje je po meni kasnilo neopravdano u ovom mjesecu smo imali tri sjednice zahvaljujući mom insistiranju i upornosti, kako bi smo u četvrtak imali najozbiljnije tačke na dnevnom redu, a tu je u prvom redu Budžet općine Jablanica, Program rada Općinskog vijeća, općinskog načelnika i Službi za narednu godinu te ostale bitne tačke dnevnog reda. Zadovoljstvo mi je kazati da je sve ono što smo predložili usvojeno dvotrećinskom većinom.

Dodao je kako je općinski budžet za 2017.godinu realno planiran te da postoji mogućnost da se obezbjede dodatna sredstva.

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak, je pored spomenutoga usvojen i nacrt Regulacionog plana privredne zone Bijeli potok, kao značajne aktivnosti i pokretanje onoga o čemu je već ranije načelnik Dedić govorio.

– Usvojili smo odluke bitne za naše sugrađane kao što je Odluka o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i mi smo jedina općina u HNK koja provodi ovu odluku jer je kao što znate ova oblast u nadležnosti viših nivoa. Također, i Odluka o poslovnom radnom vremenu je usvojena, a po meni je vrlo bitna.

Naglasio je kako između ostaloga, njegova želja je da Općina Jablanica u narednoj godini dobije međunarodni certifikat “BFC”, kao općina sa povoljnim poslovnim okruženjem i da kao jedna mala općina bude privlačna za razne investitore, te kako je Općinsko vijeće na posljednjoj održanoj sjednici u 2016. godini dalo saglasnost na Statut JU „Sportski centar Jablanica“ koji u narednoj godini treba da krene punim kapacitetom.

– To mi je bila životna želja i hvala Bogu, ostvarila mi se. Odbacujem konotacije koje idu u pravcu kako će se održavati i finansirati Sportski centar. Općinsko vijeće je dalo malu potporu a vrijeme će pokazati da sam bio u pravu da će to biti samoodrživa institucija – naglasio je Dedić.

Zaključio je kako je 2016. godina, kako za njega tako i za općinu Jablanica jedna od uspješnijih godina.

– Za mene i za općinu Jablanica je 2016. godina bila jedna od uspješnijih godina, posebno u tome što sam ponovo izabran za Općinskog načelnika i što trebamo raditi još aktivnije. Ovim putem, svim građanima općine Jablanica od srca u ime općine Jablanica i u svoje ime čestitam nastupajuću 2017. godinu, kao i sugrađanima koji će ubrzo slaviti i pravoslavni Božić, i želim svima da budu zdravi i sretni, a moja generalna poruka građanima jeste da budemo zajedno i u 2017. godini te da se ne dijelimo po politikama i nacijama jer samo zajednički možemo graditi bolju Jablanicu.