Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izgradnja HNK

Dedović: Nismo protiv hrvatskih obilježja u Mostaru, ali se mora i nas uvažiti

FOTO: Fena

Dodao je kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu

Novi protest protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u centralnoj gradskoj zoni održan je danas u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na protestu zahvalio je prosvjednicima što su “prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja sa nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću.”

– Ovdje se različitim oblicima neciviliziranog postupanja kojima krše vjerska i ljudska prava te opća humanistička načela demokratskog svijeta. Ovo je treći put da smo izašli, izaći ćemo i 33. i 133. put, to je naše demokratsko pravo iskazivanja neslaganja s ovime. Mi smo za civilizirani, napredni, sređeni Mostar u kojem je komotno svima – rekao je Dedović.

Poručio je kako oni ne žele nikakvu destabilizaciju grada Mostara.

– Nama je u interesu da Mostar raste i da se razvija, da se u njemu stvara međunacionalna i međuljudska kohezija i povjerenje, a da bi to teklo svojim putem onda se moraju uvažavati prava svih naroda, svih građana, svih vjera i smatramo ovaj prosvjed našim pravom i našom obavezom – istaknuo je.

Dodao je kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu.

– Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekt se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uvjetima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sustav grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac – izjavio je muftija mostarski.

Kazao je kako neće odustati od projekta izgradnje Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema.

– Neće centar naše duhovnosti, koja se temelji na dobrome duhu, vjeri i povjerenju među ljudima, smetati ovome zdanju, ali ovo ne može na ovakav način. Naša je ideja da imamo integrirani i jedinstveni Mostar i naši prosvjedi neće stati – poručio je Dedović.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.