Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za životnu sredinu

Deklaracija o zaštiti rijeka osnova za adekvatniju zaštitu svih rijeka u RS

rs_rijeke (1)

U ime sadašnjih i budućih generacija, mi predstavnici udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mrežu, pozivamo vas da donesete istorijsku odluku

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Eko BiH mreža apelirali su na narodne poslanike Republike Srpske da, na redovnoj sjednici Narodne skupštine najavljenoj za sutra, usvoje deklaraciju o zaštiti rijeka u tom bh. entitetu.

– Tekst predložene deklaracije zasnovan je na Deklaraciji o zaštiti rijeka zapadnog Balkana koja je donesena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu na kojoj je učestvovalo 75 predstavnika ekoloških udruženja, institucija i stručnjaka iz BiH i cijele Evrope – navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Kako se naglašava, deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj je osnova za adekvatniju zaštitu svih rijeka u RS, naročito onih koje su dio zaštićenih područja ili predstavljaju značajnu prirodnu vrijednost i nasljeđe.

– Usvajanjem deklaracije za zaštitu rijeka u Republici Srpskoj svi vi, kao uvaženi narodni poslanici, bi u skladu sa članom 35. Ustava Republike Srpske osigurali pravo na zdravu životnu sredinu za svakog čovjeka.

U ime sadašnjih i budućih generacija, mi predstavnici udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mrežu, pozivamo vas da donesete istorijsku odluku kojom će se postaviti temelji za zaštitu rijeka Republike Srpske – istaknuto je u saopćenju.